Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas komentarisao je dnevnu štampu u današnjem izdanju emisije "Probudi se" na TV Nova.

SSP je prošlog vikenda usvojila deklaracija „Srbija u Evropskoj uniji do 2030. godine“, a tom prilikom Đilas je rekao da za prethodnih 20 godina, Srbija nikada nije bila dalje od EU nego sada. Ipak, on smatra da procene da bi u roku od sedam godina naša zemlja mogla da postane članica nisu ambiciozne, već zasnovane na radu ljudi koji se bave evrointegracijama.

„Četiri godine su neophodne za klastere koje smo otvorili, a nismo priveli kraju, nakon toga se potpisuje ugovor sa EU, onda to ide na ratifikaciju u parlamente svih zemalja članica i to jeste realan period“, kaže Đilas.

On dodaje da Srbija je Srbija put u EU zaustavila 2018. godine, ali sa ovim stanjem slobode medija, pravosuđa, nivoa korupcije, organizovanog kriminala – veliko je putanje da li bi uopšte dobila status kandidata, a kamoli ušla u pregovore sa EU. Međutim, dodaje da ako se francusko-nemački predlog ne prihvati, to će nas odvesti „direktno u izolaciju“.

On kaže i da su za njega sankcije Rusiji i pitanje Kosova ista tema, jer da je Srbija uvela delimične sankcije onda kada je SSP predlagala, „papir o Kosovu bi bio bolji jer bi naš položaj bio bolji“.

Upitan da prokomentariše izjavu Vuka Jeremića o predlogu za Kosovu, Đilas je kratko rekao da ga „apsolutno ne interesuje šta Vuk Jeremić priča u životu“.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Đilas: Naš cilj je da uvedemo Srbiju u Evropsku uniju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare