Dragan Đilas, Dragan Djilas
Dragan Đilas Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Vojislav Janošević je bio predsednik beogradske opštine Surčin. Surčinci su ga voleli, pripadnici surčinskog klana mrzeli, napadali. Svakodnevno bušenje guma na kolima je bila najmanja stvar koju su prethodnici Zemunskog i klana Veljka Belivuka, preduzimali prema Janoševiću. Ali on nije želeo da sarađuje sa njima. Niti da se pred njima povlači", napisao je u autorskom tekstu Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Tekst prenosimo u celosti:

„U vreme njegovog rukovodenja opštinom urađena je gasifikacija, ali i kanalizacija metodom plitkog ukopa. Metodom koju je Janošević doneo iz Slovačke i Slovenije.

Napravio je sredstvima opštine i donatora dve trećine petlje da Surčinci ne idu 25km okolo naokolo da bi se uključili na auto-put koji prolazi nekoliko kilometara od centra opštine. Kada me je odveo da mi pokaže šta je uradio nisam mogao da verujem. Grad je odobrio dodatna sredstva, petlja je legalizovana i dan danas funkcioniše.

Sredstvima grada su u vreme Janoševića izgrađeni obdanište i dom zdravlja. Održavane su kulturne manifestacije u okviru Bojčinskog leta. Sam Janošević je vodio surčinsko kulturno umetničko društvo…

Dolaskom SNS-a na vlast počinje pakao za čoveka koji je tada već bio u sedmoj deceniji. Biva uhapšen sa svim opštinskim većnicima zbog načina na koji je raselio privremene objekte iz centra Surčina i napravio park za decu. Zadržan je u pritvoru. Iz pritvora mi je pisao, ali ne da traži pomoć. Tražio je da se nastave projekti u Surčinu, posebno pristupni put za most preko Save kod Obrenovca jer sam tada još uvek bio gradonačelnik. Pušten je iz pritvora posle nekoliko meseci.

Ali za manje od godinu dana ga Vučićev režim ponovo hapsi za neko drugo izmišljeno delo. I opet pritvor iako je već tada, od posledica svega što su mu uradili, bolovao od teške bolesti. Surčinski kriminalci zajedno sa opštinskom vlašću – među njima realno i nema razlike – ceo Surčin su oblepili flajerima „Vojica, lopov“. Razvlačeni su transparenti preko ulica, kačeni na bandere…

Viđao sam ga svaki dan na protestima pre dve godine. Ostao je u Demokratskoj stranci koju nije napustio i pored raznih ponuda.
Danas, posle skoro deset godina maltretiranja stigla je potvrda oslobađajuće presude za Voju i sve članove njegove opštinske vlade! I šta sad sa tužiocima koji su tražili pritvor, sudijama koje su Janoševiću pritvor određivale? Kakvu oni odgovornost imaju? Da li se kao ljudi bar malo loše osećaju? Da li će neko od njih bar da se izvini?

Ko će svim ljudima iz Vojinog tima da vrati život koji im je sve vreme oduziman? Najviše njemu lično jer je mesece na pravdi boga proveo u zatvoru. Ko će mu vratiti godine života kada su ga lopovom nazivali lopovi i kriminalci iz Vučićevog režima?

Niko. Vreme i život se neće vratiti.

Zato sam osetio potrebu da negde napišem ove reči o čoveku koji je bio ubedljivo najbolji i najposvećeniji predsednik neke od 17 beogradskih opština u vreme kada sam bio gradonačelnik. Da neko čuje i da bar negde ostane zapisano.“

BONUS video:Đilas: Vučić stoji iza medijskih napada na mene

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar