Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da Skupština grada danas usvaja budžet za 2022. godinu, kojim je između ostalog predviđeno izdvajanje 20 miliona evra za sajt.

„Danas skupština grada usvaja budžet za 2022. godinu, hvale se da je to rekordan budžet. To je rekordna rupa, deficit je 11 milijardi dinara, skoro 100 miliona evra, pomoć Vlade je skoro osam milijardi, donacije iz Evrope 1.200.000.000, sve zajedno 20 milijardi dinara ili više od 150 miliona evra je rupa u budžetu grada Beograda“, izjavio je lider SSP na konferenciji za novinare ispred zgrade Skupštine Srbije.

„Kritikovali su kad smo uzimali kredite da gradimo obdaništa i škola, mostove, bulevare… Danas se u Beogradu ništa ne gradi kao što možete da vidite, ali zato se uzimaju krediti od 6,6 milijardi u sledećoj godini, od toga 4,5 od komercijalnih banaka po uslovima daleko gorim od onih koje daju evropske banke, investiciona i ona za obnovu i razvoj. Ali ne možete dobiti od njih ako nemate projekte i ako to nisu one stvari koje su Beogradu potrebne. Ovaj budžet je besmislen, troše se pare za besmislice“, rekao je Đilas.

Uveren je, međutim, da neće stići da ovo i urade.

„Trećeg aprila dolazi nova gradska vlast, staviće ovaj budžet van snage, a novac će iz gradske kase koristiti za građane, a ne za novi verovatno najbesmilsleniji Beograd Smart siti, kako su to nazvali. U tom projektu su verovali ili ne za redizajnerani sajt i objedinjenu onlajn komunikaciju gradske uprave troši 18 miliona evra! Za sajt i komunikaciju gradske uprave 18 miliona evra! 10 obdaništa može da se napravi za taj novac. Za adaptivnu saobraćajnu komunikaciju, sad su napravljene gužve, nema zelenih talasa, sve se raspalo, semafori ne rade – 21 milion evra. Ponoviću, 21 milion evra“, rekao je Đilas i dodao:

„Dva miliona evra za algoritme mašinskog učenja! Ja sam završio mašinski fakultet, da su toliko plaćali, danas bi bilo mnogo više mašinaca nego što ima. I poslednja i najbesmislenija stvar, prekidači. U projektu Smart sitija su smislili da potroše 5,5 miliona evra, da kako pada mrak na ulicama Beograda tako se pali osvetljenje, da bude sinhronizovano. Evo, imamo dosta kandidate koji će da na prekidač za milion evra da pale i gase. Na prekidač. Da uštedimo 4,5. A ako hoćemo da to bide sa potencijometrom, to je malo komplikovaniji posao, to može za milion i po evra, i da ostane 4 miliona evra i da svako dete u Beogradu ima besplatne udžbenike“, rekao je Đilas i poslao poruku gradskim vlastima:

„Da li ste vi normalni? Gde je granica, da li postoji još nešto besmislenije što možete da smislite u ova 4 meseca, dok vas narod otera sa vlasti? Ne, mi samo da pobedimo! Dok vas narod otera s vlasti. Jer ovo što radite ovom gradu već osam godina nije zabeleženo u njegovoj istoriji. Ništa niste napravili, trošite milijarde i milijarde, sve što se pipne se raspada. Najveće dostignuće koje ste napravili – otvarate za Novu godinu jednu zgradu, koliko ima spratova ne znam koliko. Otvarate tako što je gotovo samo prizemlje, i stavili ste staklo, ni to niste završili. Nekad se u ovom gradu za Novu godinu otvarao najlepši most u Evropši, most koji je proglašen najvećim građevinskim poduhvatom u Evropi, tako što je bio vatromet, i što su najviši državni i gradski funkcioneri bez govorancija prošetali tim mostom. Time smo se nekad hvalili. Danas se hvalimo zgradama pored obale i ukidamo prekidače. Ništa što je trebalo da se uradi nije zavšeno, sve kasni. Jedino što je dobro – trajaće još samo 3,5 meseca i ovaj grad ćemo onda opet vratiti Beograđanima“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o izlasku na izbore, predsedničkom kandidatu i targetiranju


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare