Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da nije tačno da je vlast u kojoj je učestvovao kao funkcioner Demokratske stranke, 2013. godine "dovela PKB do 80 miliona evra duga, niti da su ga ostavili sa raspadnutim farmama".

Đilas je u pisanoj izjavi odbacio navode ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je vlast 2013. dovela to preduzeće do 80 miliona evra duga, i naveo da je „PKB 2011. godine preuzet sa 75 miliona duga, 14 godina neplaćenih doprinosa i deset godina neplaćene struje“.

„Kada je promenjena vlast u Beogradu 2013. godine dug je iznosio 56 miliona, s tim što je u PKB u medjuvremenu investirano čak 18 miliona evra. Najviše u mehanizaciju i dve farme krava, najmodernije u ovom delu Evrope. Od kraja 2013. do 2018. godine, kada je PKB prodat, dug je uvećan za 22 miliona evra i dostigao je 78 miliona evra“, rekao je Đilas.

On je dodao da je „prihod pre preuzimanja od strane grada iznosio 34 miliona evra godišnje, dok je 2012. godine bio 61 milion, a 2013. godine 53 miliona evra, uz to da je poslovna (operativna) dobit iznosila sedam miliona evra.

„Danas, kada je PKB svemirski brod kako kaže Nedimović, ukupan prihod je 35 miliona evra i kompanija je prikazala poslovni gubitak od 3,2 miliona evra. U svemirskom brodu nema više živinarstva, svinjogojstva, ukinuti su naučni centri, smanjen je broj muznih krava sa 8.700 na oko 6.700. Možda i daju više mleka, ali je posledica da se muzu četiri puta dnevno zbog čega umiru na najnehumaniji način“, kazao je Đilas.

Đilas je dodao da je „laž da su radnicima povećane plate“, i dodao da je „broj radnika smanjen za skoro 50 odsto“.

„Povećana je prosečna plata na nivou kompanije jer više desetina menadžera i direktora prima plate od nekoliko hiljada evra. Generalni direktor preko 15.000 evra. Samo za menadžment firme plaćeno je u prošloj godini 153 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra, iako je firma ostvarila gubitak“, rekao je Đilas.

On je naveo da ga „osam godina pripadnici Srpske napredne stranke napadaju zbog menadžerskih ugovora i bonusa za ljude koji su uspešno vodili PKB“, u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda.

„Ukupni bonus za ceo menadžment je tebalo da iznosi oko 20 miliona dinara, ali im ova sredstva nikada nisu isplaćena i svi su napustili kompaniju. Kao što nikada na radnike i penzionere nije prebačeno deset odsto vlasništva iako je grad u vreme kada sam ga vodio doneo takvu odluku“, kazao je Đilas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare