Foto: Promo

Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je večeras da predsednik Srbije u skladu sa Ustavom i zakonom treba ponovo da raspiše parlamentarne izbore, jer je Republička izborna komisija (RIK) propustila da u zakonskom roku utvrdi rezultate izbora i broj glasova za svaku listu pojedinačno.

U saopštenju, taj pokret je naveo da je u skladu sa članom 78 Zakona o izboru narodnih poslanika, RIK dužna da u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta utvrdi i ukupan broj birača upisanih u birački spisak, broj birača koji su glasali, broj neupotebljenih kao i broj nevažećih glasačkih listića.

Po zakonu, RIK o svemu tome treba da sačini i poseban zapisnik, ali to nije učinjeno u zakonom propisanom roku, pa je neophodno poništavanje parlamentarnih izbora i raspisivanje novih, ocenio je DJB.

Kako se u saopštenju navodi, RIK treba odmah da obustavi sve radnje u vezi sa sprovođenjem izbora i da konstatuje da je propustila imperativan rok iz člana 78 Zakona o izboru narodnih poslanika, te da nije moguće okončati izborni proces u skladu sa zakonom.

„Sama činjenica propuštanja prekluzivnog roka iz člana 78 Zakona o izboru narodnih poslanika znači da ceo izborni proces više nije u skladu sa zakonom, pa ga i nije moguće sprovesti do kraja. Jedino moguće rešenje u skladu sa Ustavom i zakonom je raspisivanje novih izbora za narodne poslanike“, konstatovao je DJB.

U saopštenju se navodi da je predsednik RIK-a 25. juna „oko 11 časova pred kamerama upozorio članove Republičke izborne komisije da ističe rok za utvrđivanje činjenica iz člana 78 Zakona i da do 20 časova tog dana RIК mora da utvrdi rezultate izbora, ali i pored toga još uvek nije postupljeno po zakonskom zahtevu“.

DJB je dodao da je zbog tih propusta ceo izborni proces izgubio i legalitet i legitimitet, tako da je jedino moguće rešenje u toj situaciji ponovno raspisivanje izbora za narodne poslanike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar