Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nedelju dana nakon sukoba u Banjskoj i mnogobrojnih spekulacija, danas je generalni direktor KP, Gazmend Hodža, izneo detalje o tome kako je poginuo pripadnik Kosovske policije. Govoreći o tome kako je sve počelo, Hodža tvrdi da je „policijska patrola otišla da vidi šta se dešava sa kamionima koji su postavljeni na mostu u pravcu sela, te da je tada došlo do eksplozije“, prenosi Koha.

„Prvi napad je izvršen eksplozivom, a od posledica napada poginuo je policijski narednik Afrim Bunjaku iz policijske stanice u Zvečanu. Nije napadnuta Specijalna policija, već patrola policije za javni red“, kazao je Hodža.

Tvrdi da je Priština kritikovana zbog slanja specijalne jedinice na Sever Kosova, ali kaže da su znali da će se jednog dana „suočiti sa ovakvom pretnjom“.

„Naši policajci su tamo u stalnoj opasnosti. Službenici reda su otišli ​​da provere šta se desilo sa kamionom, da li je imao nesreću ili kako stvari stoje, u trenutku kada su otišli, ​​upotrebljen je eksploziv“, rekao je Hodža, a prenosi Koha.

On tvrdi da je reč o mini na daljinsko upravljanje, a na današnjoj konferenciji za štampu je ujedno pokazao fotografiju različitog naoružanja koje je pronađeno u Banjskoj, uključujući i mine.

O tome da postoji mogućnost da je policajac poginuo usled upotrebe eksploziva, ali uz tvrdnju da ubistvo nije bilo planirano, još u sredu je govorio srpski predsednik.

Da bi objasnio šta se dogodilo u nedelju, ukazao je na „jedan izveštaj KFOR-a“ u vezi sa uklanjanjem prethodnih barikada.

„Jedan KFOR-ov izveštaj govorio je o tome da su vozila bila spojena nekim eksplozivom, stari eksploziv i žicama, pa da ukoliko bi neko došao teškim vozilima, da bi to eksplodiralo i sprečilo akciju uklanjanja tih vozila“, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije gost u emisiji Oko intervju na Radio televiziji Srbije Foto:Screenshot/RTS

Kaže da je u trenutku kada su i sada postavljene barikade, odnosno dva kamiona u Banjskoj, da je policijski službenik koji je poginuo, prišao ovim vozilima i da je tada ranjen.

„Tek tada je nastala pucnjava zato što ovi koji su postavili barikade se nisu dovoljno udaljili. Tada je došlo do razmene vatre, samo vam nisu rekli – da li je on preminuo od toga ili je ranjen od toga – svakako je bio ranjen od eksploziva koji je služio za postavljanje barikada. To ne umanjuje težinu dela, ali objašnjava prirodu i šta su bile stvarne namere. Zato niste o tome mogli mnogo toga da vidite i čujete“, dodao je Vučić.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar