Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:N1

Posrednici Evropskog parlamenta za međustranački dijalog o izbornim uslovima u Srbiji su u autorskom tekstu objavljenom danas u "Blicu, naveli da je dijalog vlasti i opozicije direktno povezan sa strateškim izborom Srbije.

Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, koji su potpisali tekst, podsetili su na izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2019. i 2020. godinu i Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojima se navodi da su od suštinske važnosti za evropski put Srbije da „vladajuća većina i opozicija, svaka u svojoj ulozi, međusobno razgovaraju o pronalaženju dogovora o najvažnijim političkim pitanjima“.

„Dijalog obezbeđuje platformu političkim partijama, pokretima i akterima da se angažuju pod jednakim uslovima, bez obzira na to koliko su mali ili veliki (…) Želimo da obezbedimo politički prostor koji može da pomogne da se postgne konsenzus oko određenih nerešenih pitanja pred naredne izbore u Srbiji“, navodi se u autorskom tekstu.

U tekstu je naglašeno da predstavnici EP ne donose gotova rešenja u Beograd, već da pomažu da se stvori prostor za dijalog.

„Podsećamo učesnike, kad god je potrebno, da svi treba da se drže normi međusobnog poštovanja u takvom dijalogu, da budu pragmatični i realistični i, iznad svega, da poštuju pravni i ustavni okvir“, ukazuje se u tekstu.

Dodali su da očekuju punu posvećenost i dobru volju učesnika dijaloga i istakli da su „političko vlasništvo i odgovornost“ za ishod dijaloga „na plećima“ političara u Srbiji.

Evroparlamentarci su kazali da dijalog nije bez izazova i da oni ne potcenjuju teškoće da se politički oponenti u Srbiji okupe za jednim stolom.

„Još mnogo toga je ostalo da se uradi kako bi se ojačalo poverenje međupolitičkim snagama, ali mi verujemo da suštinska unapređenja izbornog procesa i medijskog ambijenta treba da se postignu u narednim mesecima“, istakli su oni.

Naglasili su da su spremni da pomognu političkim snagama u Srbiji da stvore jednake i opravične uslove u susret narednima izborima, „kako bi sve partije bile zadovoljne boljim izbornim uslovima i bile spremne da učestvuju u izborima“.

„Dolazimo u Beograd sa snažnom posvećenošću uspehu ovog dijaloga. Možda se neki pitaju zašto ima potrebe za dijalogom. Odgovor je jednostavan – samo dijalogom možemo postići konsenzus, a on je osnova za ispunjavanje očekivanja građana Srbije“, dodali su oni.

Evroparlamentarci su naveli da je ovo prva zvanična misija EP u poslednjih skoro 18 meseci, nakon proglašenja pandemije korona virusa.

„To je veoma snažan politički signal, koji ističe posvećenost naše institucije, a i nas samih kao posrednika u međustranačkom dijalogu u Srbiji. Dolazimo u Beograd dobre volje i u dobroj veri“, naglasili su oni.

Prvi sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, održaće se danas.

Bonus video: Komarci virus zapadnog Nila

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare