Foto: Promo

Deseti Beogradski bezbednosnu forum nastavlja se danas diskusijom o krizi demokratije i solidarnosti.

Kako se pandemija odrazila na solidarnost, ko je prošao bolje – autokratije ili demokratije, kako se snašla Evropska unija i da li je moderna država pokazala (dokazala) svoju vrednost, ili nije? Ovo su neka od pitanja na koja će danas odgovore ponuditi Ivan Krastev, vodeće svetsko ime u političkoj teoriji i Tomas Karoters, stručnjak za pomoć izgradnji demokratskih kapaciteta, navodi se u saopštenju Beogradskog bezbednosnog foruma.

Inače, jubilarni, deseti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Nema mira bez poverenja” biće održan onlajn tokom oktobra 2020. godine. Tokom preostala četiri dana biće reči o dijalogu Beograda i Prištine (22. oktobar), budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (27. oktobar), izborima u Sjedinjenim Američkim Dražavama (22. oktobar), odnosu između tehnologije i privatnosti (27. oktobar), anti-EU narativima u državama Zapadnog Balkana (20. oktobar), depopulaciji (21. oktobar).

Na Forumu će učestvovati Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Avdulah Hoti, premijer, Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, Tomaš Petriček, ministar spoljnih poslova Češke, Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju, i drugi.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu http://www.belgradeforum.org/.

 

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji. Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano preko 230 diskusija, koje su okupile preko 4000 učesnika i preko 900 panelista, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar