Više od šest miliona evra koštala je rekonstrukcija Trga republike u Beogradu koja se desila u vreme kada je zamenik gradonačelnika bio Goran Vesić. Za to vreme čak tri puta su obrtali kocke iz različitih razloga, usled čega se gradska taksa tanjila, ali i strpljenje Beograđana kojima nije bilo logično da se toliko puta radi rekonstrukcija pomenutog trga u centru Beograda.

bnova Trga republike trajala je zvanično od avgusta 2018. do avgusta 2019. godine. U septembru je, međutim, bila neophodna popravka, s obzirom na probleme koji se pojavili sa kockama u jednom delu Trga.

Vesić je tada isticao da je tražio od “Štrabaga” da sprovede to o svom trošku. Proces rekonstrukcije pratila su sve vreme prepucavanja vlasti i opozicije, kao i spekulacije o stvarnoj vrednosti tog projekta. Dokumenta o ovom poslu su izašla u javnost tek u jesen 2019. godine. Kao što je neretko slučaj sa projektima u gradu, dugo se čekalo da se otkriju detalji prebacivanja kocki.

Foto: N1

Verovatno se svi Beograđani sećaju kako je to izgledalo od leta 2018. do jeseni 2019. godine, koliko su trajali radovi na trgu. Sve je počelo u avgustu 2018. godine, kada je Vesić najavio radove u trajanju od 420 dana, u vrednosti od 922 miliona dinara. Radovi je trebalo da se odvijaju u dve faze. Jedna do 1. marta 2019. godine, a druga nakon tog roka.

Već u septembru došlo je do zastoja – građevinci su tada, kako je pisao Vesić, ispod Trga pronašli temelj Stambol kapije, koja je srušena 1866. godine.  Nakon pauze koja je trajala skoro dva meseca zbog pronađenih iskopina, nastavilo se sa radovima. Krajem decembra 2018. godine postavljena je podloga, a onda su u januaru stigle i granitne ploče.

Goran Vesić i Aleksandar Mirković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Druga faza rekontrukcije kasnila je mesec dana od najavljenog roka, pa je počela 1. aprila 2019. Donela je velike muke građanima: za saobraćaj su bile zatvorene brojne okolne ulice, a izmenjene su i brojne linije gradskog prevoza.

Čitavo proleće građani su izbegavali centar grada, koji je bio ruglo, a prolazak tuda postao je pravi izazov. Došlo je i leto, a čelnici su redovno obilazili trg, nadajući se da će se njihovom pojavom radovi magično ubrzati. Vesić je u obilasku bio u julu, a Vučić u avgustu 2019. godine.

„Pedeset i pet dana pre roka grad Beograd je uspešno završio rekonstrukciju“, rekao je tada Vesić i čestitao kompaniji Štrabag i Direkciji za gradskog građevinsko zemljište grada Beograda na odlično obavljenom poslu.

Vesićeve čestitke nisu bile dugog veka. Samo dve nedelje kasnije, „Štrabag“ je postao glavni krivac što Trg republike ipak, gle čuda, nije bio završen. Ispalo je da je nova kaldrma na kolovozu oko trga, sačinjena od izuzetno grubog kamena, usporavala saobraćaj i biciklistima i motociklistima otežavala kretanje.

U panici, gradske vlasti su ipak obećavale otvaranje trga u novembru. Tada su brzo izdali objašnjenje koje je bilo podjednako konfuzno kao i ono u vezi sa šinama.

„Radovi na uređenju Trga republike su završeni, ali je zbog dugotrajnih procedura potrebno dodatno vreme za izradu neophodne dokumentacije u vezi sa ugovorom, te je doneta odluka da se ugovoreni rok produži za 90 dana“, tada su saopštili iz Direkcije.

U novembru, kada je konačno i pušten saobraćaj, saznali smo cenu koliko je plaćena rekonstrukcija – čitava ova saga građane je koštala 768 miliona dinara odnosno nešto više od 6 miliona evra.

„Dobili smo prelep trg sa očišćenim postamentom spomenika knezu Mihailu, a kasnije će se očistiti i čitav spomenik, te će sa novom rasvetom Beograđani konačno dobiti veliki trg kakav imaju svi veliki evropski gradovi“, rekao je tada Vesić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare