Foto: Manuel Elias / Xinhua News / Profimedia, TANJUG/ ZORAN ZESTIC EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Oštra rasprava između srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića i kosovske predsednice Vjose Osmani obelažila je današnju sednicu Saveta bezbednosti UN-a. Srpski ministar spoljnih poslova u jednom trenutku je Osmanijevoj poručio da treba da ustane kada govori o predsedniku Srbije navodeći da je ona srpska državljanka.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozvala zvanični Beograd da shvati realnost da je Kosovo nezavisno i da se to „nikada neće promeniti“. Ona je naglasila da je Kosovo na toj poziciji, „zahvaljujući žrtvi naroda“ a, kako je rekla, “ takođe i pomoći saveznika“.

Za najnovije akcije na severu Kosova, odbacila je navode šefa Unimika, te ukazala da su o njima „bili informisani NATO i KFOR, i ambasade zemalja velike petorke“.

Pozvala je ministra inostranih poslova Srbije Nikolu Selakovića, kako je rekla, „da ne drži predavanja“, te naglasila da je „borba protiv organizovanog kriminala rat koji nema etničku pripadnost“.

Izrazila je ubeđenje u „svetlu budućnost Kosova“. Rekla je i da će se Kosovo, „jednog dana, pridružiti ovom okruglom stolu (sednici SB UN) kao članica (UN)“.

Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER
Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Osmani je rekla da je mandat Unmika sada u suprotnosti sa tumačenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Naglasila je i da je „Republika Kosovo danas slobodna, suverena, nezavisna i sve prosperitetnija zemlja“.

„Ovo bi trebalo da posluži kao dovoljan dokaz da svima bude jasno da ne samo da je Unmik prekoračio svoj mandat, već je i u suprotnosti sa tumačenjem Međunarodnog suda pravde – tela UN“, rekla je ona i dodala  da je „Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom i da je konačni cilj uzajamno priznanje“.

Ona je navela da je „Kosovo oduvek bilo miran sused“ i kako je ukazala, “ komšija koji nije koristio (svoje) institucije da se meša u institucije drugih zemalja“.

„Mi nismo stvorili destabilizaciju“, rekla je Osmani Sadriju.

Selaković: Osmani da ustane kada govori o Vučiću, on je i njen predsednik

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je danas protest predsedavajućem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog maski sa oznakama „lažne države Kosovo“, koje su nosili članovi delegacije iz Prištine, dok je Vjosi Osmani poručio da treba da ustane kada govori o Aleksandru Vučiću, jer je on i njen predsednik.

Selaković je, u završnim obraćanjima na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vjosu Osmani nekoliko puta oslovio sa „državljanka Srbije“ koja se predstavlja kao predsednica „lažne države Kosovo“.

„Osmani je bila tiha u svom izlaganju o činjenicama da se lažna država bazira na zločinima i da su oci osnivači u zatvoru zbog zločina. Bila je tiha i da duže od 22 godine oko 200.000 interno raseljenih osoba čeka na povratak u svoje domove, a u isto vreme se hvali da su primili izbeglice iz udaljenih zemalja“, predočio je Selaković i dodao:

„Građanka Srbije Osmani priča bajke o lažnoj državi kao jednom od najvećih šampiona mira i stabilnosti u svetu. Da li je ovo šampion mira, upitao je Selaković pokazujući slike Srećka Sofronijevića, koji je upucan u leđa tokom akcije specijalnih jedinica kosovske policije pre dva dana na severu Kosova.“

Selaković je ocenio kako su njeni glavni argumenti „laži“.

Nikola Selaković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Jednostranim aktima Priština ruši sve napore da se postigne održivo, kompromisno rešenje kroz dijalog. Istina je da smo ispunili sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a privremene institucije iz Prištine
glasno i aktivno odbijaju da ispune obaveze koje su preuzeli“, naveo je Selaković.

Selaković je kao dokaz tih tvrdnji naveo izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom prve runde dijaloga u Briselu u junu, kao i intervju Osmani za Zidojče cajtung, gde je navela da se neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština.

„Osmani, morate da ustanete kada govorite o Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, jer je i vaš predsednik. Morate da ukažete poštovanje svom predsedniku“, rekao je Selaković, dodavši da su „mesari Balkana“ Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi, koji su kidnapovali civile i trgovali njihovim organima, u zatvoru i u toku je krivični postupak.

Selaković je rekao da je Osmani pogrešila kada je rekla da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić pokojni i poručio joj je da je, „hvala Bogu, živ i zdrav u Beogradu“.

Ambasador SAD-a u UN-u: Misija Unmika treba da bude okončana

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) danas su na sednici o Kosovu ukazali na potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i izneli od ranije poznate, suprotstavljene stavove o budućnosti Misije UN na Kosovu (Unmik). Na sednici na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, predstavnici SAD i Velike Britanije su ponovo pozvali na okončanje te misije UN, dok su Rusija i Kina izrazile podršku njenom daljem radu.

Predstavnik SAD pri UN rekao je da Misija UN na Kosovu nije učestvovala u smirivanju situacije na terenu prilikom nedavnih tenzija na severu Kosova i dodao da podrška koju je Kfor pružio pokazuje da je Unmik ispunio svoju ulogu.

„Ta Misija treba da bude okončana, a UN treba da koriste sredstva tamo gde su najpotrebnija. SAD su razočarane zbog toga što pozivi na ukidanje Unmika nisu naišli na veliku podršku“, rekao je američki diplomata.

On je kazao da nedavni sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama predstavlja „korak napred“ i za Srbiju i za Kosovo i za Zapadni Balkan.

„SAD ohrabruju Srbiju i Kosovo da primene do sada postignute sporazume, da se uzdržavaju od provokacija i da nadju rešenje za druge probleme kroz dijalog“, naveo je predstavnik SAD.

Ambasador Rusije u UN-u: Unmik treba da nastavi da deluje

Ambasador Rusije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku Vasilij Nebenzja je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije izjavio da bi civilna misija UN na Kosovu (UNMIK) trebalo da nastavi da deluje, dok je američki predstavnik ocenio da je misija uspešno ispunila ciljeve iz mandata, zbog čega treba da se okonča.

Nebenzja je izjavio da je situacija na severu Kosova zabrinjavajuća proteklih meseci, jer Priština izaziva veštačke napetosti.

„Zabeležen je dvostruko veći broj napada na nealbance u poređenju sa prošlom godinom“, rekao je Nebenzja uz tvrdnju da je ideja o formiranju kosovske vojske neprihvatljiva.

Pregovori između Beograda i Prištine su jedini način pronalaženja rešenja na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezebdnosti UN, ocenio je Nebenzja.

Predstavnik Kine je poručio da Peking poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pozdravlja nastojanja Beograda na pronalasku političkog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

„Dijalog je jedino rešenje i jednostrane akcije ne doprinose bezbednosti“, izjavio je kineki predstavnik i ocenio da Kosovo i dalje predstavlja mogući bezbednosni rizik u regionu.

Britanska predstavnica je osudila etničko nasilje na Kosovu i napade na verske objekte.

„Podržavamo dijalog Srbije i Kosova radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma, u korist građana obe države“, rekla je predstavnica Velike Britanije.

Ona je izjavila da je UNMIK obavio veliki posao, ali da treba razmotriti njegovu novu ulogu, kako bi se bolje suočio sa novim izazovima.

Bonus video – Novo zaoštravanje odnosa Beograda i Prištine. Pucnji, suzavac, šok bombe i sirene na severu Kosova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare