Darija Kisić: Od heroine epidemije do ministarske fotelje

Politika 19. feb. 202111:45 > 12:51
Podeli:
Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gde je nestala Darija Kisić? Ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izazvala je veliku pažnju medija kada se pojavila danas u Sabornoj crkvi gde je prisustvovala ustoličenju novog patrijarha. Doktorka Kisić prošla je od početka epidemije koronavirsa dug put od omiljenog, iako pridruženog, člana Kriznog štaba, preko žrtve seksističkih komentara do političarke koja se samo po potrebi pojavljuje u javnosti. 

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević dospela je u žižu srpske javnosti nakon što je još u martu počela da se pojavljuje na konferencijama za medije Kriznog štaba.

Ova vanredna profesorka i zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, na početku epidemije se dopala javnosti zbog svojih jasnih, preciznih i konkretnih odgovora na pitanja koje su mučila građane.

Povezane vesti:

Međutim, ona ubrzo, sasvim neopravdano, postala meta strašnih seksističkih napada na društvenim mrežama. A komentari na njen izgled su išli od onih “naivnih”, koji se “samo” pitaju kako ona ima sređenu kosu svakog dana ako frizeri ne rade, do onih baš jezivih, koji je nazivaju najpogrdnijim imenima. 

Mnogi su, srećom, skočili u odbranu dr Kisić Tepavčević, navodeći kako je u pitanju žena koja je epidemiološkinja, doktorka nauka sa preko 100 objavljenih naučnih radova, koja radi kao vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu i u malom prstu drži znanje za kakvo većina, ako ne i svi “kritičari”, ne bi imali kapaciteta ni da pročitaju, a kamoli zapamte.

Darija Kisić Tepavčević Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Kisić Tepavčević se neko vreme tako i ponašala, kao naučnica koja ume da govori jezikom naroda – odgovori koje je davala na konferencijama za štampu bili su u skladu sa njenim pozivom, a ponašanje u skladu sa onim što Krizni štab traži. Međutim, u jednom trenutku, sve je počelo da se menja.

Odogovori na novinarska pitanja sve više su počeli da zvuče poput onih iz usta političara, a pojedina objašnjenja sve nelogičnija. Tako je Kisić Tepavčević iznela i čuvenu tvrdnju da derbi između Partizana i Crvene zvezde, na kome je bilo više od 15.000 ljudi – nije nosio veliki epidemiološki rizik. Istovremeno je, međutim, rekla da junski protesti jesu rizični.

Među tvrdnjama Kisić Tešavčević koje se pamte je i ona da virus iz jula “više nije onaj iz marta i aprila”, već se “pojavljuje u mnogo blažoj formi nego pre tri meseca”. Da to nije bila istina potvrdio je dalji tok epidemije i veliki broj smrtnih slučajeva.

Povezane vesti:

Još veći šok za građane desio se kada se 31. oktobra na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj se vidi kako Kisić Tepavčević u salonu lepote sređuje svoje nokte, ali ne nosi zaštitnu masku, niti održava fizičku distancu u odnosu na radnicu salona.

Pa pitanje da objasni ponašanje u salonu, Kisić Tepavčević, koja je u vreme pojavljivanja fotografije već četvrti dan bila na mestu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nije odgovorila.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon toga smo odgovore od nje počeli da dobijamo sve ređe, pogotovo na važna pitanja. Među njima je bilo i pitanje zašto je u toku novembra u Domu za stare “Bežanijska kosa”, koronavirusom bilo zaraženo čak 75 korisnika i zbog čega je tada virus, po drugi put, ušao u mnoge staračke domove.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar