Aleksandar Vucic i Danica Popovic
Aleksandar Vučić i Danica Popović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/Zoran Lončarević/Nova.rs

Profesorka Ekonomskog fakultata u Beogradu Danica Popović u izjavi za Nova.rs kaže da odluka država da uplaćuje 300 hiljada dinara za prvorođenu decu nije održiva, te da su mere finansijske podrške uvedene samo zbog izbora. Ona je istakla da Srbija nema novca i da će se ova mera povući nakon izbora.

Na konferenciji za medije, nesporedno pred odlazak u Rusiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije u Predsedništvu gde je upozorio da „nestajemo kao nacija“ i da se moraju preduzeti određeni koraci.

„Polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić, dodajući da će ta mera biti “ukombinovana sa drugim merama”, a najavio je i izmenu zakona o porodici.

„Pošto nam danas majke rađaju prvo dete u tridesetoj godini, pokušaćemo da motivišemo studente, dame i muškarce, da ne beže od rađanja dece“, rekao je predsednik.

Odluka države da se novčana pomoć za decu sa 100 hiljada poveća na 300 hiljada dinara ne bi trebalo da bude problematična, međutim, indikativno je što nove demografske mere, najavljene od predsednika Srbije, startuju manje od dva meseca pred zvanični početak izborne kampanje i što se pomenuto obećanje Vučića značajno razlikuje od onog koje je dao u julu ove godine na televizji Pink.

Tad je šef srpske države obećavao da će država usvojiti nove demografske mere, pompezno najavljujući da će parovi koji se odluče za prvo dete dobiti 5.000 evra od države.

“Moj predlog je da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5.000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava. Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece”, rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

I tu se priča završila. Četiri meseca kasnije, prvi čovek države je najavio pomoć, ali je cifra značajno manja od prvobitno obećane. Po aktuelnom srednjem kursu, 5.000 evra iznosi 585 hiljada dinara, što znači da je podrška porodiljama gotovo za duplo umanjena – za 285 hiljada.

Pročitajte još...

Na pitanje gde je nestala razlika u novcu i kako tumači to što se pomenuta mera razlikuje značajno u odnosu na obećanje predsednika iz jula meseca, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović za Nova.rs navodi da je razlika nestala u onom trenutku kad su predstavnici vlasti shvatili koliko para zapravo imaju.

“Oni žele da pobede na izborima i verovatno će isplatiti jedan deo tih obećanih para za prvorođenu decu, a jedan deo neće sigurno – onima koji se ne budu bunili. Cela ideja je da dobiju izbore na svaki mogući način. Ovaj način i nije toliko loš i nekim ljudima će stvarno pomoći”, navodi Popović, napominjući da pomenuta mera nije održiva.

“Ovakva mera ne može do kraja da bude održiva, jer nema dovoljno novca. Mi se zovemo Srbija, a ne zovemo se Švajcarska. Mi para nemamo”, napomenula je ona.

Nove demografske mere države, koje, između ostalog podrazumevaju i više novca za prvo dete, trebalo bi da stupe na snagu 1. januara, mesec i po dana pre zvaničnog početka kampanje za izbore.

BONUS VIDEO: Vučić o tome da li će podneti ostavku na mesto predsednika SNS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare