Gornji Milanovac protiv nasilja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Večeras u 19 časova počeo je još jedan protest Srbija protiv nasilja u Gornjem Milanovcu na Trgu Kneza Mihaila.

Organizatori kažu da će se ovde dešavati skup cele Šumadije protiv bahate vlasti koja svakim danom sve više sprovodi torturu nad građanima.

PROČITAJTE JOŠ:

Prisutnima su se sa govornice obratili Aleksandar Gubaš iz Arhive javnih skupova. Svoje mišljenje o stanju u društvu, školstvu i svim bitnim oblastima delovanja izneo je i Milan Jevtić, nastavnik istorije. Kako je rekao prosvetari su saterani u mišlju rupu.

„Ja sam vaspitač, a to može biti neko ko je hrabar i slobodan. Ne znam kako bih otišao na čas i pomenuo nekog heroja, a potom dozvolio sebi da se povučem licemerno pod nečijom pretnjom“, kazao je on.

Osvrnuo se na (ne)preduzimanje Ministarstva prosvete. Knjige su, kako je rekao poskupele 17%. Podsetio je da su deca u Beogradu dobila besplatne udžbenike, i napomenuo da mnoge lokalne samouprave nisu to mogle obezbediti.

„Milanovčani pre svega zaslužuju veliko priznanje i ohrabrenje kao jedan od gradova u kome ljudi najistrajnije izlaze na proteste. Gornji Milanovac je jedan od gradova gde na proteste protiv nasilja izlazi proporcionalno najveći broj meštana. U Milanovcu je tokom leta odziv demonstranata, srazmerno broju stanovnika, redovno bio i do 5-6 puta veći nego u Beogradu“, ocenio je Gubaš za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, i da nije bilo ničega pre, afera Jovanjica je više nego jasan dokaz umešanosti državnog vrha u organizovani kriminal. Na naše pitanje da li Vučić planira raspisivanje odvojenih izbora Gubaš kaže:

„Nemam dovoljno informacija da nagađam kakvi su njegovi aktuelni planovi oko raspisivanja izbora. U svakom slučaju, neće vanredno raspisivati one za koje mu istraživanja javnog mnjenja pokažu da je pobeda neizvesna. No bez obzira na to da li će biti samo redovnih ili i nekih vanrednih izbora, sigurno će punom parom aktivirati svu standardnu prljavu tehnologiju za obezbeđivanje potrebnih glasova. Ono što možda jeste nov momenat pred predstojeće izbore je problem sa identitetom političke organizacije s kojom će Vučić izaći na te izbore, jer je njegov plan o osnivanju sveobuhvatnog pokreta pod velikim znakom pitanja zbog majskog debakla s kontramitingom“, objasnio je Aleksandar Gubaš iz Arhive javnih skupova.

Gornji Milanovac protiv nasilja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Smatra da su protesti bili svojevrsna injekcija vitalnosti za opoziciju koja je godinama tavorila u krizi efikasnosti, samopouzdanja i identiteta.

Naravno da je nemoguće preko noći prevazići razne dečje bolesti opozicije, niti nova generacija opozicionih političara koji sada izlaze na scenu ne može preko noći steći mudrost i iskustvo, pa još uvek ima raznih trzavica i iskakanja u hodu, a biće ih i dalje, istakao je Gubaš.

„Ali nadam se da su sada neke važne lekcije naučene i da će opozicione stranke, bez obzira na broj kolona, u narednim nedeljama i mesecima usmeriti svu energiju u pripremu za izbore, rad na terenu i zajedničku kontrolu biračkih mesta. To je mnogo bitnije od broja kolona i toga ko će s kim“, naveo je naš sagovornik. Upitan za stanje u medijima i novinare kojima se „lepe“ etkete stranih plaćenika i domaćih izdajnika naš sagovornik odgovara:

Gornji Milanovac protiv nasilja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Novinari koji kritički pišu o vlastima uvek će biti na zubu tih vlasti, tako je uvek bilo i biće i posle Vučićeve vladavine, ko god dođe umesto njega. Nadam se samo da će ta vrsta bahatosti, nekulture, agresivnosti i ogoljenog nasilja prema kritički nastrojenim medijima, kao zaštitni znak i način funkcionisanja ove vlasti, što pre postati stvar prošlosti“, želi da veruje Gubaš. Smatra da će i taj dan doći u nekoj doglednoj budućnosti, ali, kako kaže, nije prorok da pogodi kada tačno. Svakako, ima još solidna količina posla na tome, zaključio je Gubaš.

Milanovčani podsećaju da su im deca danas krenula u školu.

„Danas sam prvi put u životu rekla sinu da se čuva. Vođena događajima iz maja, ali i povredom deteta od nasilničke vožnje jednog lica ovde na skupu“, priča Kristina.

Smatra da se mnogo toga mora promeniti.

„Gledam prvake, teža im je torba od njih samih. Moramo ih učiti da budu pre svega dobri ljudi, a potom odlični đaci“, stava je ova majka.

Gornji Milanovac protiv nasilja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Predsednik stranke „Zajedno“, Nebojša Zelenović je prisustvovao protestu u Gornjem Milanovcu. On kaže za naš portal da se skupovi protiv nasilja večeras organizuju u 16 gradova u Srbiji, a u subotu i u Beogradu. On se osvrnuo na slučaj deteta koje je povredio nasilnik automobilom u Gornjem Milanovcu prilikom skupa na Trgu.

„Milanovčani su se pobunili, jer institucije nisu reagovale. Niko nije saopštio tačne podatke, a mi ćemo im pomoći da se utvrde“, kaže Zelenović. Upitan za Ćutin komentar, koji je rekao da ne zna ko se sa kim udružuje kopredsednik „Zajedno“ kaže:

„Mi dugo obilazimo Srbiju, pravimo sastanke i tribine sa ljudima. Sada smo odlučili da odemo korak dalje u toj saradnji kako bismo došli do većeg broja građana radi ostvarenja zahteva“, objasnio je on.

Kako kaže, često se neslaganja dešavaju oko puta, ali je bitan jasan zajednički stav oko ključnog cilja.

„Dakle, čista voda i vazduh, slobodna zemlja i normalan život moraju biti ostvareni. Sve ostalo je u drugom planu“, tvrdi Zelenović.

Gornji Milanovac protiv nasilja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Svima je cilj da se izbore za dostojanstvo svakog čoveka, a to će se dogoditi, istakao je on, kada odgovorni počnu da snose posledice svog delanja, te kada se uredi medijska scena.

„Cilj je da se sve snage udruže i pobede na izborima. Svi su pozvani za borbu protiov režima. Moramo naći najmanji zajednički sadržalac. Ovi protesti su pokazali i dali svakom priliku da budu iskreni borci za prave vrednosti. Neki nažalost nisu učestvovali, a bili su uredno pozvani. To su oni koji su dobijali mačeve za doprinos u svom radu do pojedinaca koji su glasali Vulina i Gašića dok su građani zahtevali njihove smene. Sa njima ne možemo sarađivati i tu smo se jasno iskristalisali“, kazao je Zelenović.

Na naše pitanje da li će Vučić raspisati izbore obzirom da mu je prema istraživanjima pao rejting naš sagovornik odgovara:

„Baš nas briga šta hoće on. On sve radi u sopstvenom interesu, a nama je važno šta hoće narodu treba“, zaključio je Zelenović.

I večeras na protestu su ponovljeni zahtevi za smenama rukovodstava REM-a i RTS-a, ministra Aleksara Vulina, direktora BIA Bratislava Gašića, kao i gašenje tabloida i TV sa nacionalnim frekvencijama koji promovišu nemoral. Protestu su prisustvovali lider DS, Zoran Lutovac, poslanik iste stranke Srđan Milivojević i prof. dr Biljana Stojković iz grupacije „Zajedno“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar