Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic/Shutterstock

Danas se održavaju Predsedništvo i Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) posle kojih će biti odlučeno ko će biti novi ministri u Vladi Srbije. Predsedništvo počinje već u 9 sati, a predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić najavio je da ćemo do dva ili tri popodne imati sve konkretne informacije o novim ministrima, a prema prethodnim najavama planirana je velika "čistka", budući da će biti 25 odsto novih lica u Vladi.

Sednica Glavnog odbora SNS počeće u 11 sati, ali će biti zatvorena za javnost zbog čega će građani tek nakon održavanja sastanaka saznati ko su novi (ili stari) ministri u Vladi.

Današnja odluka o novim ministrima dolazi nakon maratonske sednice u Narodnoj skupštini koja je trajala tri dana i na kojoj je odlučeno da će nova izvršna vlast imati 25 ministarstva. Opozicija je sugerisala da je to previše, te da treba napraviti bolju organizaciju sa manje ministarstava, što je vlast odbila.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora. To je slučaj sa Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma. Od tog ministarstva nastaće tri – imaćemo resor unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacije će biti pripojene informisanju, a biće formiran i resor turizma i omladine, koja će ubuduće biti odvojena od sporta.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

Dodatno, Srbija će dobiti novu Vladu na samom kraju zakonskog roka, budući da 31. oktobar poslednji dan kada možemo da dobijemo novu Vladu ili ćemo u suprotnom ići na nove izbore. To će biti najduže „čekanje“ na Vladu u poslednjih 25 godina, što su analitičari i pratioci prilika tumačili kao beg od donošenja teških odluka poput uvođenja sankcija Rusiji ili rešavanju pitanja Kosova.

Ko će u Nemanjinu 11? Dačić siguran, Vučević prvi put ministar, a biće i novih lica

Konačnu odluku o novoj Vladi doneće vrh SNS, ali poslednjih dana mogle su se čuti različite spekulacije ko će biti novi ministri. Jedino što je u ovom trenutku sigurno je da će mandatarka, odnosno nova-stara premijerka biti Ana Brnabić, koju bi na pola mandata, prema rečima Vučića, trebalo da zameni Miloš Vučević.

Sigurni su još aktuelni ministar finansija Siniša Mali, dok su sve izvesnije najave da će gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe će dobiti fotelju.

Ana Brnabić i Miloš Vučević Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

U Vladu se sigurno vraća i Ivica Dačić, ali nije objavljeno koji će resor preuzeti. Prema nezvaničnim informacijama, on će verovatno biti novi ministar policije, a spekulisalo se da bi mogao da preuzme resor spoljnih poslova ili odbrane.

Prema informacijama “Nove”, izvesno je da će ministar turizma i omladine biti Husein Memić, član SDPS Rasima Ljajića, a učešće nijednog od preostalih aktuelnih ministara u novoj vladi nije potvrđeno.

Sa druge strane, spekuliše se da bi ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića mogli da zamene poznati član SPS Zoran Anđelković, ali i aktuelni direktor „Beogradskih elektrana“ Rade Basta.

Branislav Nedimović, Konfrencija za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Spominje se i povratak Marka Đurića iz SAD, koji je kao najbliži saradnik Aleksandra Vučića viđen za novog ministra. Još uvek nije izvesno da li će Nebojša Stefanović dobiti određeni resor.

Dodatno, prema nezvaničnim informacijama, Jadranka Joksimović bori se da ostane na čelu Ministarstva za evropske integracije, a mediji su objavljivali da je kandidat za tu poziciju i Milan Antonijević. On javno nije odbacio mogućnost da bude deo nove vlade.

Spekulisalo se i da iz Nemanjine 11 odlazi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a za njegovog naslednika pominjano je nekoliko imena – doktorka Danica Grujičić, koja je predvodila listu SNS na parlamentarnim izborima, Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović, i Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Vesić favorit sa fotelju, državna sekretarka Jelena Tanasković nova ministarka?

Bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ima velike sanše da postane ministar, a do sada se spekulisalo da će dobiti Ministarstvo građevinarstva. On nije negirao da će biti novo lice u Vladi, ali je demantovao da će biti deo novog ministarstva za javna ulaganja.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

U foto finišu kombinatorike SNS počelo je da se spominje ime Jelene Tanasković, aktuelne državne sekretarke Ministarstva životne sredine. Ona bi trebalo da zameni aktuelnu ministarku Irenu Vujović.

Novo lice mogla bi da bude i Dubravka Negre, koja bi prema ranijim najavama trebalo da zauzme fotelju Ministarstva energetike ili novoformiranog ministarstva za javna ulaganja.

Bonus video: Deset Vučića u glavu za manje od 15 minuta: Mlada nada SNS-a Nevena Đurić sipa ima svog predsednika brzinom munje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare