Ivica Dačić i Derek Šole Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Vašingtonu da SAD ocenjuju ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom kao konstruktivnu i odgovornu, a da imaju veoma negativan stav o pristupu kosovskih vlasti.

Pošto je prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku, na kojem se obratio američki predsednik Džozef Bajden, Dačić je za RTS rekao da je za Srbiju veoma važno da ne bude optužena za opstrukciju dijaloga.

„Vašington podržava stavove Beograda, odnosno podržava dijalog, i ulogu Beograda u tom dijalogu ocenjuje konstruktivnom i odgovornom, za razliku od (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija koga ocenjuju veoma negativno. Mislim da je to bila veoma jasna i dobra poruka, za nas je veoma bitno da dođemo do situacije da nismo taj faktor koji će biti napadan za opstrukciju dijaloga“, kazao je Dačić.

Na kraju trodnevne posete Vašingtonu, Dačić je rekao da je za njega najvažniji bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, za koje je rekao da podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština (ZSO) nešto što je već dogovoreno, a ne predmet pregovora, i da mora biti formirana.

Dačić je osudio današnje ponašanje predstavnika više opozicionih stranaka na sednici skupštine Srbije, navodeći da bi „one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije“.

„Današnje scene koje su se mogle videti unutar skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven“, naveo je Dačić.

BONUS VIDEO: Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar