Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok je i dalje nepoznato da li će SPS uopšte učestvovati u novoj vlasti ili će "odleteti" u opoziciju, danima unazad socijalisti pritiskaju Ivicu Dačića i bukvalno ratuju oko funkcionerskih mesta. Spiskovi želja su veliki, a među njima, kako saznaje Nova.rs prednjači Snežana Paunović koja traži ni manje ni više nego mesto predsednice Skupštine Srbije.

Sastav nove Vlade Srbije biće poznat sutra, kada će mandatarka Ana Brnabić otkriti imena novih ministara. Od izbora koji su održani 21. juna pa do danas, nije poznato kakav će biti status SPS u novoj Vladi, a sudeći prema situaciji na lokalu, gde SNS socijalistima uskraćuje veliki broj funkcija, realno je očekivati da čak i ako opet sednu za sto u Nemanjinoj 11 mogu da očekuju tri, a najverovatnije samo dva resora. Pretpostavka je da će u tom slučaju ministri iz redova SPS biti samo Ivica Dačić i Aleksandar Antić, ostaje nepoznanica šta će biti sa Brankom Ružićem i Slavicom Đukić Dejanović, dok je za Gorana Trivana sasvim izvesno da više neće biti ministar.

Dačić između dve vatre

Uprkos ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji po SPS, u stranci se trenutno vodi pravi mali rat oko fotelja. Koje uzgred rečeno – ne postoje.

Foto: TANJUG/RADE PRELIC

„Dačić je pod velikim pritiskom sa obe strane. Ni sam još ne zna da li će biti u vlasti, a u stranci su očekivanja najblaže rečeno porasla, svima je dosta toga da samo nekoliko funkcionera zauzimaju ministarske fotelje i visoke pozicije, pa sada traže nagradu za svoj dugogodišnji rad u stranci“, navodi  izvor portala Nova.rs iz SPS.

U zahtevima prednjači Snežana Paunović dugogodišnja poslanica SPS u Skupštini Srbije. Članica je Glavnog odbora i Predsedništva Foruma žena Socijalističke partije Srbije.

Foto: TV Happy

„Ona je najglasnija u zahtevima, a sebe vidi kao novu predsednicu Skupštine. U stranci su svesni da s obzirom na učinak na izborima i to što SNS praktično nisu ni potrebni u koaliciji, ne mogu da očekuju više ministarskih mesta, pa smatraju da im u najmanju ruku pripada mesto predsednika Parlamenta. Dačić pokušava da smiri strasti i očekivanja, ali mu to baš i ne polazi za rukom“, navodi naš sagovornik.

Počišćeni na lokalu 

Da prilike po SPS nisu ni malo sjajne ilustruje i situacija na lokalu.

Kako je Nova.rs već pisala, naprednjaci ih „čiste“ iz javnih preduzeća i iz opština. Izgubili su rukovodstvo na šest mesta u Lebanu, nedavno su uskraćeni za funkciju u Leskovcu, ostali su bez pet škola u Surdulici, a u Nišu su bukvalno svedeni na političku marginu.

Ponižavanje SPS na lokalu prenelo se i na Beograd, pa su na gotovo svim opštinama socijalistima drastično srezane funkcije. Dato im je uglavnom po jedno mesto u veću, maksimum mesto zamenika sekretara pride. Ostali su bez funkcija u opštinama Vračar, Stari grad, Čukarica, Voždovac…

Kako su sami naprednjaci na lokalu izjavljivali ova čistka socijalista, praktično je osveta za politiku koju su vodili u unutrašnjosti, a koja se često kosila sa interesima SNS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare