Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Berlinu sa predsednikom nemačkog Bundestaga Volfgangom Šojbleom, a nakon tog sastanka novinarima je preneo da je čuo izjave od više sagovornika iz Bundestaga koje su bile u stilu da su razočarani vlastima u Prištini, jer su, kaže, očekivali da će Aljbin Kurti koji nije bio u OVK imati bolji pristup prema dijalogu.

„Nije bilo nikakvih tema, niti tonova koji bi bili neprijatni, znamo u čemu su naše razlike kada je reč o KIM, ali to nije bila posebna tema razgovora“, rekao je Dačić novinarima i dodao da je Šojblea upoznao sa informacijama koje su se ticale dijaloga sa Prištinom.

Dačić je kazao da je to bio veoma pozitivan sastanak i da su imali više tema, među kojima su bile i evropske integracije.

„Šojble je ponudio pomoć u smislu da nam Nemačka prenese iskustva, bez ikakvog nametanja nekih stavova ili držanja leckija već isključivo ako to želimo da nam pomognu u različitim oblastima koje su važne za pristupanje EU“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li su se u Bundestagu interesovali i za međustranački dijalog koji se vodi u Srbiji, Dacicć je kazao da se nisu bavili tim detaljima i da je to bio razgovor na visokom nivou.

Kako je rekao, oni su sami izrazili uverenje da je za Srbiju važno da se nastavi proces evropskih integracija.

„Istakao sam da je to nase strateško opredeljenje i da imamo zajedničke mape puta sa predstavnicima nemačke kancelarke i EU o tome na koji način da obavimo reforme koje bi bile u skladu sa očekivanjima da bi Srbija napredovala u evropskim integracijama. To se odnosi i na dijalog, ali nisu tome posvećivali veliku pažnju, ali očekuju da EU ubrza proces i pristupanja i da doda gas“, rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare