Ivica Dačić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da je najveći uzrok otpora prema vakcinaciji kod miliona ljudi u Evropi oslanjanje na teorije zavere i šarlatanske sadržaje, toliko raširene u onlajn-sferi i na društvenim mrežama, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Svi zajedno nalazimo se u veoma osetljivoj zoni, gde treba da pronađemo rešenja koja će naš javni prostor učiniti mestom bez nasilja i lažnih vesti, a da u isto vreme ne narušimo načela o slobodi izražavanja i otvorenosti javnog prostora za svakog pojedinca, rekao je Dačić na video Konferenciji predsednika parlamenata Evropske unije, koju je organizovala Nemačka.

On je ocenio da je zato odgovornost država da tragaju za rešenjima koja će biti zajednička i opšteprihvaćena, bilo da je reč o nekom stepenu regulacije ili usvajanja standarda tolerancije dijaloga koje ćemo zajedno i široko primenjivati.

U tom smislu, Srbija i dalje želi da radi zajedno sa svima vama pojedinačno, kao i sa EU kao celinom, jer dobra rešenja za budućnost vidimo samo u zajedničkom radu na ovom polju, a ono je zajedničko i ne poznaje granice, poručio je Dačić.

On je konstatovao da su, istovremeno, tamne strane procesa digitalizacije vidljive na svakom koraku, a pre svega u sferi javne komunikacije.

Ni mi, kao i sva druga društva, nismo imuni na govor mržnje, širenje lažnih vesti, teorija zavere, svih onih produkata koje je sa sobom donelo prebacivanje težišta javnog dijaloga u digitalnu sferu. Taj trend mora da zabrine svaku odgovornu javnost i njene političke predstavnike, jer njegove negativne strane već sada narušavaju neke od demokratskih pa i civilizacijskih temelja naših društava, zaključio je Dačić.

Na konferenciji su, pored država članica, učestvovali i predsednici parlamenata Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare