Ivica Dačić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Rat u Ukrajini i pojasu Gaze, terorizam, sukobi i krize u drugim delovima sveta, ali i klimatske promene i prirodne katastrofe, samo su podsetnik da istinski moramo da budemo posvećeni dijalogu i saradnji, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije na otvaranju konferencije Beogradskog međunarodnog modela Ujedinjenih nacija – BIMUN 2024.

„Poznato je da uvek ističem da Srbija pridaje veliki značaj Ujedinjenim nacijama i da se snažno zalaže za multilateralizam“, naveo je Dačić.

Smatramo, dodao je on, da je to jedini mogući put za iznalaženje dugoročno održivih rešenja, kroz ravnopravno učešće država, uvažavanje različitosti i usaglašavanje interesa svih aktera.

Dačić je rekao da Srbija ostaje dosledno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava i ključno je da se pravila i principi primenjuju i važe jednako za sve.

Pročitajte još

„Sigurno okruženje, dostupno i kvalitetno obrazovanje, razvoj nauke, socijalna i zdravstvena podrška, ali i stvaranje mogućnosti da vaši potencijali budu prepoznati i razvijeni, kao i da budu uključeni u nacionalne i globalne politike je naš zadatak“, istakao je on.

Dačić je naveo da Srbija prepoznaje obrazovanje kao stub i pokretač društvenog razvoja i napretka, a ulaganje u nauku jedan je od glavnih prioriteta Vlade Srbije.

„Ponosno ističem da smo bili inicijator rezolucije Generalne skupštine UN „Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj 2024-2033″, koja naglašava značaj svih naučnih oblasti u dostizanju ciljeva održivog razvoja. Kao budući akademci, i vi ćete imati priliku da kreirate aktivnosti u okviru Dekade“, zaključio je Dačić.

BONUS VIDEO Ko sve oseća odgovornost za izborni debakl: Ostavke u opoziciji, Dačić se, izgleda, predomislio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar