Foto:TANJUG/ MILOš MILIVOJEVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Iica Dačić izjavio je danas da se nada da će Nemačka imati izbalansirani pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO.

Uz to je, kako kaže, neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne podržavati nerazumne zahteve Prištine, poput članstva u Savetu Evrope i EU, što je, tvrdi, u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Dačić je to rekao nakon sastanka sa nemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok na marginama 29. Ministarskog saveta OEBS, a navedeno je u saopštenju MSP Srbije.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu bude nastavljen i intenziviran, te da uskoro dođe do razmene poseta ministara spoljnih poslova.

Dačić je zahvalio na podršci koju Berlin pruža na našem evropskom putu, a sagovornici su se saglasili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju.

Dačić je pomenuo da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika.

Kada je reč o ostalim oblicima saradnje, dva ministra su istakla da postoji veliki prostor za dodatno unapređivanje saradnje na planu energetske diversifikacije, u oblasti zaštitne životne sredine i klimatskih promena.

***

BONUS VIDEO – Dačićev zaokret: „Nas i Kineza milijardu i po“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar