Ivica Dačić, Đorđe Milićević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da važno da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo kad je reč o Kosovu.

„Ja sam na početku vodio pregovore, kasnije Vučić kao predsednik vlade i Republike. Siguran sam da politika koja vodi ova vlast svakako neće izaći izvan postavki koje je skupština 2013. usvojila, a to je da ni u kom slučaju ni formalno, ni neformalno, ne dolazi u obzir priznanje Kosova. Dijalog mora da se nastavi. Kada je Kamberi stavljao zastavu ispred sebe u prošlom sazivu nije stavljao zastavu Kosova, nego zastave Albanije. Želimo da iskažemo punu podršku državnom rukovodstvu sa željom da se nastave napori ka pronalasku kompromisa“, rekao je Dačić.

Pročitajte još...

Dačić je rekao da bi mnoge zapadne zemlje htele da ukinu prisustvo UN na KiM.

„Kao što ni mi ne možemo nazad, ne mogu ni oni da ukinu Rezoluciju 1244. Naša poslanička grupa, svi zajedno ćemo glasati za usvajanje izveštaja o razgovorima sa privremenim institucijama u Prištini“, rekao je Dačić.

Upitan koje su njegove crvene linije oko Kosova on odgovara:

„Naša crvena linija je priznanje nezavisnosti KiM, a sve drugo o čemu se vode razgovori je prihvatljivo za nas. Centralno pitanje politike Srbije prema Kosovu je da Srbi budu bezbedni i da ostanu da žive na Kosovu“, rekao je on.

Govoreći o novoj armaturi pregovora, koji je pominjao Vučić, Dačić je rekao da je više puta govorio da pregovori mogu da uspeju ako se izvrši pritisak na Prištinu.

„Ako je ideja da se umnoži pritisci na Srbiju, a ne na Prištinu, koja je uzrok problema, onda to komplikuje situaciju… Mir može da bude realan samo ako je pravedan. Zašto je bitno da sada imate nacionalni konsenzus oko Kosova: Mislim da bi bio blagorodan“, rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar