Podeli
Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je za vreme mandata patrijarha Irineja na čelu Srpske pravoslavne crkve tekao proces stabilizacije i jačanja srpske crkve.

“Zaboravljamo kakav je bio momenat kada je patrijarh Irinej bio izabran, kada su postojale tenzije u crkvi, gde je on bio pomirljivo rešenje za sve strane”, rekao je Dačić gostujući na TV Happy.

Patrijarh Irinej Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je kazao, crkva je složena organizacija i ima sve odlike, prednosti i mane, kao i svaka organizacija, te da je upravo zbog toga veoma bitno pitanje izbora.

“Tada je patrijarh Pavle bio teško bolestan, dugo je bio na VMA i već je počelo lobiranje i unutar ckrve, očekujući da će Pavle umreti i da će se birati novi patrijarh”, podseća Dačić i dodaje da niko nije najavljivao, niti očekivao da će vladika Irinej postati patrijarh.

“On je bio želja svima koji su u tome učestvovali, jer ima odraz pomirljivog tona i kompromisa”, kazao je Dačić.

Kako je naglasio, Irinej je bio na čelu SPC u teškom periodu za srpski narod, državu, u kome je bilo bitno da crkva ima odgovorne stavove bitne za najvažnija državna i društvena pitanja ne samo za SPC, već i za pitanja aktuelna i na drugim prostorima.

Dačić je podsetio da je u tom periodu tinjao sukob u pravoslavlju između grčkog i ruskog uticaja, te da je bilo veoma bitno za SPC da pronađe svoje mesto.

“Sve to je rezultovalo da Vaseljenski patrijarh koji je Grk iz Turske da Ukrajinskoj ckrvi pravo u sporu sa Ruskom pravoslavnom crkvom”, objašnjava Dačić i dodaje da je veoma važno što se u tom periodu to odslikalo i na probleme koje ima SPC sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

“Gubitak patrijarha Irineja je veliki gubitak za nas”, zaključio je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar