Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

Građani Srbije i Mađarske, koji žive u pograničnim mestima i rade ili obrađuju zemlju u susednoj državi, od danas ce moći da prelaze granicu te dve države, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Cilj je delimična normalizacija života građana pored ograničenja koja zbog pandemije postoje.

Dačić je na graničnom prelazu Horgoš sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom pored bilateralnih odnosa, razgovarao i o saradnji u oblasti ekonomije nakon pandemije.

„Mera nije doneta samo za Mađarsku, već za sve u regionu, ali je doneta na predlog prijateljske Mađarske“, naveo je Dačić.

Građanima Srbije i Mađarske, omogućen je odlazak na posao u krugu od 50 kilometara preko prelaza Horgoš, Kelebija i Bački Breg.

Ministar spoljnih poslova Srbije zahvalio je Mađarskoj na 200.000 zaštitnih maski, 10.000 odela, na organizaciji povratka Srba iz inostranstva i dozvolama za transport kroz Mađarsku.

Ocenio je i da je saradnja Srbije i Mađarske najbolja u regionu.

„Pratićemo mapu puta koju EU pokušava da uskladi u celoj Evropi, ali to očigleno neće biti moguće, sa susednim zemljama pojedinačno ćemo se dogovarati šta ćemo kada otvarati uz preporuku epidemiologa“, naveo je Dačić.

Ivica Dačić Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto rekao je da je u interesu Mađarske da se Srbija što brže ekonomski oporavi od posledica pandemije koronakorona.

Potvrdio je da je saradnja dve države trenutno najbolja u regionu.

„Dve velike Mađarske kompanije, naftna kompanija Mol i banka OTP, imaju veliki uticaj i u mađarskoj i u srpskoj ekonomiji. OTP će pružiti podršku u obezbeđivanju kredita za oživljavanje ekonomije u Srbiji“, rekao je mađarski šef diplomatije.

Dodao je da je Mađarska za borbu protiv koronavirusa donirala opremu Vladi Srbije, Vojvodini i Republici Srpskoj.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar