Ivica Dačić Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da države u regionu imaju zajedničke interese i naveo primer autoputa do Sarajeva kao jedan u njih.

On je na televiziji Kurir izijavio da je subotnji napad na državljane Srbije u Sarajevu direktna posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja je bila promovisana u mnogim zemljama u regionu godinama i posebno poslednjih nekoliko dana.

„Mi možda ne volimo jedni druge, ali moramo da tražimo zajedničke interese i zajednička rešenja da živimo svi zajedno“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je izjavio da trenutno ne postoji politička volja da se odgovorno pristupi normalizaciji odnosa u regionu i da se potraže zajednički interesi kako bi bilo moguće ostvariti regionalnu saradnju.

„Mora da stvori jedna korpa pitanja iz prošlosti. To su pitanja pronalaženja nestalih, da se napravi dogovor oko optužnica za ratne zločine, koliko bi taj proces mogao da traje, pitanja imovine Srba koji su tokom ratova izbegli, pitanje sukcesije“, rekao je Dačić.

On je dodao da bi u drugoj korpi bila pitanja svakodnevnih odnosa i ekonomske saradnje, jer smatra da region ima zajedničke interese.

„Evo, autoput za Sarajevo, nemamo. Kada je uspela Srbija i Turska da se dogovore za izgradnju autoputa, zašto ne možemo da se dogovorimo o autoputu do Sarajeva“, rekao je Dačić.

***

BONUS VIDEO: Dačićev zaokret: „Nas i Kineza milijardu i po“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar