Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da diplomate Evropske unije (EU) ne moraju da dođu na svečanost obeležavanja Dana državnost i podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, ako im smeta prisustvo člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Mi se ne mešamo ko će doći na njihova obeležavanja, rekao je Dačić novinarima u sedištu Socijalističke partije Srbije, aludirajući da obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata i ceremoniju u Parizu kada su predsednika Srbije Aleksandra Vučića domaćini stavili kraj predstavnika država koje su izazvale taj rat.

Nisam čuo, dodao je Dačić, da je Evropska unija reagovala kada je Erdogan držao predizborni skup u Sarajevu.

Pročitajte još...

Dačić je rekao da nije posao ambasadora da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, navodeći da ako je tačna informacija da ambasadori EU zemalja neće doći na svečanost u Orašac, „to nije razuman potez“.

Mi smo suverena i nezavisna zemlja i nije njihovo da odlučuju o tome, dodao je Dačić i naglasio „da su se oni pitali, mi ni ustanak ne bismo dizali“.

Na pitanje da li potezi Dodika sada već nanose štetu Srbiji, Dačić je ocenio da u Bosni i Hercegovini prave problem Srbiji, „celina, a ne samo Dodik“.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Nije ga smislila Srbija, već Sjedinjene Države i one treba da ga brane, poručio je Dačić i dodao da ako Dodik ruši taj sporazum, ruše ga i Bošnjaci pokušajima da se uruši Republika Srpska.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče na TV Prva da je pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU.

Mi smo ti koji organizujemo, mi smo domaćini, rekao je Vučić.

„Mi da menjamo ili isključujemo rukovodstvo Republike Srpske ne pada mi na pamet da tako nešto i razmatram“, naglasio je Vučić i dodao da će dodeliti orden predsednici RS Željki Cvijanović.

BONUS VIDEO: Dačić nosilac svih SPS listi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare