Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Skoplju da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji teži nego ikada ranije i da očekuje da Priština bez odlaganja sprovede sve dogovorene sporazume.

„Želeo bih da iskoristim i ovu priliku da kažem da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, sa ugroženom bezbednošću i ekonomskom neizvesnošću“, rekao je Dačić u govoru na 30. Ministarskom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kao neke od aktuelnih problema sa kojima se Srbi na KiM suočavaju naveo je „pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, koje im je oduzeto od strane privremenih instuticija samouprave u Prištini, kao i nedavno pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata“.

Prema rečima Dačića, „bezbednosna situacija u pokrajini predstavlja razlog za duboku zabrinutost“, te, kako je rekao, smatra da jedino snažno međunarodno prisustvo, koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane u pokrajini.

„Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd, odnosno Srbija ostaje privržena procesu dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i očekujemo da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni. Takođe, ostajemo posvećeni članstvu u EU kao svom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu“, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Povodom, kako je rekao, nekih zalaganja na Savetu ministara za prijem Kosova u punopravno članstvo UN, Dačić je zamolio te govornike da kad govore o teritorijalnom integritetu imaju u vidu da je to univezalni princip koji važi za sve.

„Ne možete na primeru jedne zemlje govoriti o ugroženosti teritirijalnog integriteta, a ne i na primeru druge zemlje koja je međunarodno priznata. Ovde u Skoplju znaju da je Jugoslavija imala šest republika, a ne sedam. Kosovo nikad nije bilo republika“, istakao je Dačić.

On je ocenio da je OEBS sučena sa najvećim problemima u funkcionisanju, ali je istakao da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner i da pruža puni doprinos jačanju te organizacije.

Podsetio je da smo se u septembru, tokom ojačanog zasedanja Stalnog saveta OEBS, saglasili u ocenama da je u toj organizaciji, ali i šire, nastupila klima rastućeg nepoverenja, ;koja je dovela do odsustva suštinskog dijaloga među zemljama učesnicama koja preti da, kako je rekao, ;zaseni sve što smo postigli tokom gotovo pola veka njenog postojanja.

„Iako su ova degradacija poverenja i odsustvo razumevanja na delu već godonama, rat u Ukrajini je doveo do otvorene političke konfrontacije i gotovo povratka na hladnoratovsku retoriku, što predstavlja opasnost za skoro sve građane Evrope“, rekao je Dačić.

Suočeni smo, dodao je, sa najvećim problemima u funkcionisanju organizacije, nemogućnošću postizanja konsenzisa oko ključnih pitanja i opasnošću da će OEBS ući u novu institucionalnu krizu.

„Uveren sam da ćemo danas svi zajedno pokazati dovoljno mudrosti i poltičke volje da prevazićemo kompleksnu situaciju u kojoj se organizacija nalazi“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

***

BONUS VIDEO – Da li se Dačić vraća na „fabrička podešavanja“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar