Foto: Prontscreen/Novosti, Nova.rs, N1

Mediji pod kontrolom vladajuće partije, njenog predsednika i prvog čoveka Srbije, Aleksandra Vučića, ponovo sramno napadaju United Group i njenog vlasnika Dragana Šolaka. Naime, režimski portal Novosti, objavio je tekst pod naslovom "ŠOLAK UKINUO RT: Udar na slobodu medija na delu", u kojem su bezočno slagali i prevarili svoje čitaoce, navodeći da je SBB kablovski operater ukinuo ruske državne medije RT i Sputnjik u svojoj ponudi. Međutim, nisu pomenuli da RT u svojoj ponudi nema ni Telekom Srbija koja je u državnom vlasništvu, kao ni da ukidanjem signala RT na Eutelsatu ne postoji izvor signala ni za ostale zemlje, među kojima je i Srbija.

Nije prvi put da „istraživački“ novinari iz Novosti „istražuju“ o lažnim informacijama, koje potom serviraju kao istinu. Iako ih dokazi demantuju svaki put, nastavljaju…

Čini se da onaj koji je dao direktivu za pomenuti tekst, ne vidi osudu čitavog sveta povodom ruske invazije na Ukrajinu, te optužuje medije u vlasništvu United Group „da već danima vode žestoku ofanzivu protiv srpske države i srpskih vlasti zbog toga što su odbili da uvedu sankcije Rusije“, kao i „da je Dragan Šolak ukinuo kanal ruske državne televizije (RT), te da korisnici SBB-a zbog toga više nisu u mogućnosti da prate ruske vesti ni na TV uređajima ni na EON platformi“.

Da su novinari Novosti pravi istraživači, proverili bi da li su i ostali kablovski operateri u mogućnosti da emituju RT ili ne. Pomoćićemo kolegama. Ni Supernova, koja posluje u okviru državne kompanije Telekom Srbija, čiji vlasnik nije Dragan Šolak, gle čuda, nema RT.

I korisnici društvenih mreža na zvaničnom Tviter nalogu MTS – a, pitaju zbog čega Telekom u svojoj ponudi više nema RT.

*

Možda i sumanutija stvar, od navedenih optužbi i laži, jeste to što demanti naslova stiže u posednjim rečenicama teksta gde se navodi „da je Savet EU odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija ‘RT’ i ‘Sputnjik’ na teritoriji cele EU, kao i da sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a da su sve relevantne licence, ovlašćenja i dogovori o distribuciji suspendovani.“

Podsetimo, Evropski savet odlučio je da hitno obustavi emitovanje Sputnjika i RT (Russia Today – RT Engleski, RT UK, RT Nemačka, RT Francuska i RT Španija) u EU do okončanja agresije na Ukrajinu, i sve dok Ruska Federacije i njoj bliski mediji ne obustave širenje dezinformacija i manipulaciju informacijama protiv EU i njenih članica.

I Google Europe objavila je na Tviteru da je Jutjub blokirao kanale koji su u sprezi sa ruskim državnim medijima – RT i Sputnjik. Kanali su blokirani širom Evrope uključujući i Srbiju.

Šolak, dakle, ukinuo ništa nije, a udar na slobodu medija činite vi.

****

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 3. mart

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare