Dragan Milić, lAeksandar Vučić, GIK Niš
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici opozicije apelovali su danas na Viši sud u Nišu da poništi izbore na dva biračka mesta (10 i 18) i da se tu ponovi glasanje, tvrdeći da je to najpošteniji način da se reši politička kriza u najvećem gradu na jugu Srbiji. Oni su istovremeno poslali poruku Srpskoj naprednoj stranci da "prihvati izazov", jer bi u suprotnom priznali da su krali i prekrajali izbornu volju građana.

I dok se čeka formalna odluka Višeg suda u Nišu o ponavljanju izbora, čak i onima koji površno prate politička zbivanja u zemlji je jasno da će suštinski sve rešavati na Andrićevom vencu i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati poslednju reč po ovom pitanju.

„Ponovite izbore na ova dva biračka mesta. Nemojte se igrati sa Nišlijama! Nemojte se igrati sa Nišom! Čega se plašite, gospodo“, odjekivao je niškim Medija centrom glas doktora Dragana Milića, koji je danas, zajedno sa svojim kolegama iz opozicije poslao ponudu lokalnim naprednjacima – izbori ili ćete priznati da kradete.

PROČITAJTE JOŠ...

„Zbog ovoga neko mora da odgovara. Pozivam sud da radi svoj posao i da podigne krivične prijave protiv NN lica koji su falsikovali zavnični dokument sa jednog izbornog mesta. Biračko mesto 10 mora da se ponovi, ne postoji druga opcija. Čega se plašite, gospodo? Mi iz opozicije smo složni u tome da izađemo. Hajde da se prebrojimo, pa da vidimo jesu li vaše lažne liste tačne ili ne. Možda i pobedite, a ako bude to tačno – pružićemo ruku i čestitaćemo pobedu“, poručio je samuvereno Milić.

I dok je GIK rekao svoje (tačnije više je pokazao da „mora da razume kako da razume“ prigovore opozicije) čeka se Viši sud na koji su adresirani osnovni zahtevi opozicije iz Niša za ponavljanje izbora u tom gradu.

Odluku će formalno, kako to zakon nalaže, doneti sudija Tomislav Trajković, v.d. predsednika Višeg suda i od toga će zavisti da li će se ići ponovo glasanje ili će SNS formirati vlast uz pomoć Ruske stranke, manjinske partije koja se kandidovala na niškim izborima, iako u tu nema ruske nacionalne manjine.

I tu bi se, da je Srbija zemlja u kojoj pravosuđe funkcioniše mimo političkih pritisaka i sudovi samostalno donose odluke, priča o izborima u Nišu završila.

Ali pošto to nije slučaj – čekaće se odluka vrha vladajuće stranke i njenog najmoćnijeg člana Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i procena da li je isplativo izaći na izbore ili insistirati na aktuelnim izbornim rezultatima koji su preko noći ustanovljeni, nakon što je prvobitno saopšteno da opozicija pobedila.

Sam Vučić je, govoreći rezultatima izbora u Nišu, gradu u kom je njegova stranka održala završnu konvenciju, između redova je najavio mogućnost da oni ponove, ali ne samo na dva biračka mesta gde su utvrđene nepravilnosti.

Istovremeno, on je zamerio članovima svoje partije što su slavili pobedu pre vremena.

“Što morate trubače da dovodite već drugi dan? Pustite druge da to rade, vaš je posao kako ćemo da dovedemo nove investitore u Niš. Sedite, razgovarajte s njima. Sedite, razgovarajte o svemu. Prebrojte glasove sto puta. Ako idemo na nove izbore, mi ćemo pobediti mnogo ubedljivije”, poručio je predsednik na RTS-u.

Već viđen model rešavanja krize – opozicija je rekla svoje

Da je ovaj model rešavanja političke krize već viđen (ponavljanje izbora tamo gde SNS nema većinu) pokazuje i primer Beograda u kom su građani ponovo glasali zbog toga što naprednjaci nisu bili sigurni da mogu sa listom oko Branimira Nestorovića da formiraju vlast. Nakon ponavljanja izbora u prestonici Srbije, SNS je dobio komotnu većinu, a opozicija manji broj odbornika u odnosu na rezultate izbora održanih 17. decembra.

Da li ćemo isti scenarijo gledati i u Nišu zavisiće od procene predsednika Srbije da li može da napravi bolji rezultat nego 2. juna.

S druge strane, predstavnici opozicije već su rekli svoje – neće učestvovati na ponovljenim izborima u Nišu, ukoliko bude održano glasanje na nivou celog grada.

„Možete da organizujete izbore koliko hoćete, ali bez nas. Mi nove izbore nećemo prihvatiti, oni su završeni voljom građana i pokazali su da SNS više nema većinu. Besmisleno je da organizujete stalno izbore, na dva ili tri meseca, da se igramo klikera nećemo. Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. Pokažite da ste vitezovi i priznajte da ste izgubili… Ponosan  sam i srećan na ove ljude koji su pokazali neverovatnu zrelost, oni su pokazali veću zrelost od ljudi koji traju 30, 40 godina. Niš ima itekako svetlu budućnost“, rekao je Dragan Milić na konferenciji za medije 5. juna.

I dok se čeka konačna odluka, ono što je sigurno je da će se izbori ponoviti u opštini Medijana, gde su i vlasti i opozicija saglasni da je bilo nepravilnosti na dva biračka mesta, a da li će naprednjaci reagovati na bačenu „rukavicu u lice“ i prihvatiti izazov opozicije da se takmiče samo na dva biračka mesta zavisiće isključivo od njihovog najmoćnijeg člana koji do sada nije pokazao da je spreman da rizikuje na mestima gde postoji objektivna mogućnost da izgubi.

Lopta je u dvorištu Aleksandra Vučića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare