Foto:shutterstock Drop of Light; DRAGAN GOJIC/BETAPHOTO/SIPA/profimedia; snapshotFuture ImageD Anoraganingrum Shutterstock Editorial Profimedia; PGS; F.S./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije zainteresovan šta će pisati u Rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima, dokumentu koji će pobrojati sve izborne nepravilnosti zabeležene 17. decembra u Srbiji. Kako se približava 8. februar, dan kad će evropski poslanici glasati o rezoluciji, nižu se slični komentari državnih funkiconera, te su po koju imali da kažu i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i predsednik SNS-a Miloš Vučević. S druge strane, evroposlanik Klemen Grošelj rekao je za Nova.rs da ga ne iznenađuju ovakvi komentari, ali da je taj dokument politički stav koji je i te kako važan, a njegov kolega Andreas Šider poručio je da bi Vučiću bilo svrsishodnije da ozbiljnije radi na evropskoj budućnosti Srbije.

Nakon održane rasprave u Evropskom parlamentu o decembarskim izborima u Srbiji, poslanici će 8. februara glasati o Rezoluciji koja će sadržati mišljenje i preporuke o našem izbornom procesu.

Nacrt rezolucije još nije objavljen, ali prema pojedinim informacijama očekuje se da će taj dokument buti oštar i „nepovoljan po vlasti u Srbiji“.

Međutim, najviši predstavnici vlasti pokušavaju da nam kažu kako njih baš i ne tangira to šta će neka evropska institucija izneti svoj stav o svemu što se dešavalo tokom izbornog procesa.

„Kad bih vam pošteno rekao, nisam naročito zainteresovan šta će biti ili koja će biti preporuka Evropskog parlamenta. Znate li šta je bila prošla preporuka? Pa bila je preporuka zemljama koje nisu priznale Kosovo da ga priznaju. Zamislite da su ih Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka ili Kipar poslušali. Srećom niko ih nije slušao“, rekao je Aleksandar Vučić nakon Svetosavske akademije u Skoplju i dodao da je jasno u kom pravcu to ide.

Moglo bi se reći u pravcu predsednikove nesanice…

„Ne mogu da vam objasnim koliko sam se nasekirao i koliko neću da spavam do 8. ili 9. ili bilo kog drugog datuma“, zaključio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

U utorak su po koju, na temu “baš me briga za Rezoluciju”, rekli i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, ali i predsednik SNS, onaj zvanični, Miloš Vučević.

“Što se tiče rezolucije EP ja ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna za Srbiju naš narod ili naše građane. U ovom sazivu EP je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa Srbijom, a koje su bile više nego katastrofalne i govorile o tome šta je zastupao EP”, kazala je Brnabić.

ana brnabić miloš vučević vladimir orlić

I što bismo se mi sekirali, kad smo se već navikli na katastrofalne Rezolucije? Objašnjava Vučević.

“Šta će neko drugi, treći, peti da kaže možda je nekome interesantno, ali nije relevantno, ni pravno ni politički relevantno za konstituisanje novog saziva Narodne skupštine republike Srbije”, rekao je Vučević.

A šta zaista znači Rezolucija Evropskog parlamenta?

Da je Rezolucija, i te kako, relevantna objašnjava za portal Nova.rs evroposlanik Klemen Grošelj.

Klemen Grošelj Foto:printscreen/youtube/Renew Europe

“Rezolucije EP su politički stav, koji ostale institucije EU ne mogu da ignorišu u pripremi različitih politika prema regionu i u tom pogledu i prema Srbiji”, kazao je Grošelj i dodao

“EP nije, bar meni nije poznato, tražio priznanje Kosova, nego je pozivao na dijalog između Srbije i Kosova i normalizacije odnosa. Kakva su u tom procesu pregovora stanovišta i očekivanja, šta se očekuje i ko je dao kakva obećanja, poznato je pregovaračima u tom procesu. A EP to u ni u jednom pogledu nije, niti imamo detaljna saznanja o tome”, kaže Grošelj za naš portal.

Andreas Šider evroposlanik iz Austrije kaže za portal Nova.rs da je izrada rezolucije u toku.

Foto:Michael Indra / AFP / Profimedia

“Upravo radimo na izradi rezolucije. Nema potrebe da komentarišem svaku čudnu izjavu, ali mislim da predsednik Vučić treba da se potrudi da ozbiljnije radi na evropskoj budućnosti Srbije”, zaključuje Šider.

Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji biće usvojena nakon konstituisanja Skupštine Srbije, što ponovo sugeriše, prema mišljenju predstavnika opozicije, koliko vlastima u Beogradu „nije stalo“ do onoga što će se naći u dokumentu koji izrađuju evroparlamentarci.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare