Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije i bivši potpredsednik Narodne stranke, predlaže da opozicija formira pokret ili blok stranka koji bi bio alternativa najavljenom Vučićevom Narodnom pokretu za državu. Njegove kolege koje učestvuju u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja” u izjavama za “Novu” različito reaguju na ovu inicijativu - od velike podrške, preko “videćemo” do “nismo za izborni inženjering”.

Devet stranaka i pokreta iz nedelje u nedelju organizuje proteste “Srbija protiv nasilja”, a pod istim imenom registrovano je i u udruženje u Agenciji za privredne registre. Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, nedavno je izjavio da bi opozicija trebalo da formira pokret ili opozicioni blok koji bi bio alternativa režimu.

On za “Novu” kaže da razgovora na tu temu još nije bilo, ali da se provlači kao nešto o čemu bi trebalo da pričaju. Kako navodi, u centru toga bi trebalo da bude organizacija protesta.

PROČITAJTE JOŠ...

Na konstataciju da je deo posla već odrađen bliskom saradnjom kada je reč o protestima i registrovanjem udruženja, Aleksić dodaje da to može da bude temelj.

“Nameće se kao logičan sled događaja. Ta grupacija stranaka koja organizuje proteste mora da nastavi da se bori do konačnog ispunjenja zahteva zajedno sa građanima i da to svakako bude jedna od ključnih tema kada dođe do izbora da mi mi kao organizatori se obavežemo da ćemo te zahteve, ukoliko dobijemo poverenje građana, ispuniti”, kaže on.

Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova

Aleksić navodi da bi taj široki opozicioni blok trebalo da bude pandan Vučićevom bloku, ali i da ne treba žuriti, dok ne bude izvesno kojih izbora će biti.

“Na proleće očekujem izbore, ali ne znamo da li će biti odvojeni lokalni i republički i pokrajinski, da li će biti posebno beogradski ili će ići svi zajedno. Ono što je navjažnije je da šta god se bude dešavalo da opozicija ima dogovor o saradnji, blokovima”, ističe on.

Ovu inicijativu podržava Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik i lider Ekološkog ustanka. On kaže da je o tome govorio još pre dva meseca.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nova

“Po meni je taj pokret već formiran nakon tragedije u Mladenovcu i ‘Ribnikaru’. Na ulici, tih 100.000 ljudi, to je za mene taj pokret. Vrlo prosto – na jednu stranu Vučić, na drugu stranu sve što hoće da ruši Vučića”, navodi on za “Novu”.

Upitan da li tu ubraja i Dveri, Zavetnike…, Jovanović kaže da ga ne zanima da li su levi ili desni.

“Sve što hoće da ruši Vučića. Ovo nije stvar više politike. Dakle, sve što želi da živi, da nastavi da živi u ovoj zemlji”, ističe on.

Konkretan odgovor iz SSP na ovo pitanje nismo dobili. Borko Stefanović, zamenik predsednika te stranke, za naš list kaže da se Stranka slobode i pravde godinama bori “za što čvršće jedinstvo i saradnju opozicije i da se to najbolje vidi u Skupštini Srbije i na protestima građana protiv nasilja”.

Foto:A.K./ATAImages

“Saradnja i puna koordinacije među nama su doveli do mnogo efikasnije borbe protiv neodržive situacije u Srbiji i štetnog režima SNS. Naše zajedništvo i puna saradnja će svakako biti nastavljeni u interesu građana i promene nasilnog i korumpiranog sistema u našoj zemlji”, navodi Stefanović.

Još opreznije na ovu temu izjasnio se Zoran Lutovac, predsednik DS. On za “Novu” kaže da će da već imaju blisku saradnju sa Srcem, Zajedno i Zeleno levim frontom i da će relevatna istraživanja pokazati koji oblik saradnje vodi do najveće sinergije i do krajnjeg uspeha.

Foto:A.K./ATAImages

“Do ukrupnjavanja u opoziciji već dolazi. Mi imamo veoma blisku saradnju sa Srcem, Zajedno i Zeleno levim frontom, a povodom organizovanja protesta i širu saradnju unutar proevropske opozicije. Postoji i saradnja sa drugim opozicionim strankama u parlamentu povodom mnogih pitanja od javnog interesa. Ima različitih ideja kako bi trebalo nadalje nastupati, a to će umnogome zavisiti i od toga šta bi moglo dovesti do najboljih rezultata”, kaže Lutovac.

Radomir Lazović, lider Zeleno levog fronta, smatra da izjave i Aleksića, “koga zaista poštuje iako se politički razlikuju”, i Vuka Jeremića, “koji su baš u trenucima podela u Narodnoj stranaci, najavili rad na ujedinjavanju opozicije nisu dobre jer one štete kredibilitetu ideje povezivanja opozicije”.

Radomir Lazović Foto: Ivan Dinić/Nova

“Ako su želeli da pošalju poruku saradnje, jako su loše izabrali tajming da se oglase o ovom pitanju. Građani koji ovo gledaju s pravom će se zapitati kako oni koji u sopstvenoj kući upravo doživljavaju podele, nemaju mir i jedinstvo sad nude nešto što ni u svojoj stranci ne mogu da ostvare”, navodi Lazović za “Novu”.

On kaže da će ZLF u septembru predstaviti plan za rušenje “kriminalnog režima SNS-a, pod nazivom – Put do pobede”.

“Plan je način da se prevaziđu političke razlike među partijama koje ne treba kriti i ignorisati, već ih uvažiti i uprkos njima napraviti dogovor za rušenje vlasti. Mi nismo za neki izborni inženjering sa neizvesnim ishodom, nismo za formiranje nekog novog pokreta, već za saradnju i koordinaciju delovanja opozicije, što ćemo i predložiti svim organizacijama opozicije, ali i udruženjima, pa ćemo videti kakvo je njihovo mišljenje”, ističe Lazović.

BONUS VIDEO Nenadić: Opozicija će na izbore u nekoliko kolona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare