Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Potpredsednica stranke Srbija centar (SRCE) Tijana Perić Diligenski ocenila je danas da korupcija u Srbiji treba da postane rizična aktivnost da bi došlo do smanjenja nivoa tog društvenog problema.

„To se postiže pooštravanjem kaznene politike, promenom izbornog zakonodavstva, jačanjem nezavisnih institucija i promenom vrednosnim obrazaca“, navela je Perić Diligenski u saopštenju povodom godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su najlošije ocene iz oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja regulišu oblast vladavine prava, slobode i bezbednosti.

Ona je navela da je uspostavljanje vladavine prava jedan od najvažnijih nacionalnih interesa i da će Srbija, kada postane država reda i zakona i kada se suverenitet vrati građanima, omogućiti da se vrati poverenje u državu i njene institucije.

Pročitajte još

„Već 11 godina, antikorupcijski rezultati su skromnog dometa budući da je ovaj režim najveći generator korupcije. Politički zavisno pravosuđe, odsustvo stvarne borbe protiv korupcije i kršenje osnovnih ljudskih prava su glavni kočničari na našem evrointegracijskom putu“, dodala je ona.

Potpredsednica stranke SRCE je navela da je antikorupcijska strategija tekst koji kao najkreativniju aktivnost navodi podizanje svesti o štetnosti korupcije u javnim tužilaštvima.

„Ovim je vlast pokazala da je tužilaštvo zarobljeno i da oni koji bi trebalo da pravno gone korupciju nemaju ni svest o tome“, rekla je Perić Diligenski.

BONUS VIDEO Koliko je efikasna postojeća protivgradna zaštita i zašto neki tvrde da je to najdugovečnija korupcija u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar