Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanik Srpske napredne stranke, advokat i član Visokog saveta sudstva Vladimir Đukanović poručio je novinaru nedeljnika NIN Vuku Cvijiću da će “odgovarati za svaku laž” koju je napisao o slučaju Jovanjica. Pretnje novinarima osudilo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da ovo prevazilazi granice kritičke komunikacije i ugrožava bezbednost novinara. Cvijić u izjavi za Nova.rs kaže da ga ove pretnje neće uplašiti i da će nastaviti da radi svoj posao kao i do sada.

Nadovezujući se na izjavu Cvijića o slučaju Jovanjica, poslanik SNS je na Tviteru napisao:

„Jasno je samo to da ćeš odgovarati za svaku laž koju si napisao i izgovorio Cvijiću. U očima ti se vidi strah“.

Slične poruke poslate su i direktoru Newsmax adria Slobodanu Georgievu, glavnom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću, novinarki Jeleni Zorić…

Reagovalo je Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je ocenilo da verbalni obračun funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i advokata Vladimira Đukanovića s medijima i novinarima prevazilazi granice kritičke komunikacije i ugrožava bezbednost novinara.

Đukanović se nalazi na visokim funkcijama u pravosuđu, a na društvenoj mreži Tviter poručio je grupi medija da prema njima „nema milosti“, obeležava istraživačke novinare kao „lažne“, „takozvane“ i tvrdi da bi u aferi Jovanjica na optuženičkoj klupi trebalo da budu novinari Jelena Zorić, Vuk Cvijić i Stevan Dojčinović“, navodi UNS i dodaje:

„UNS ukazuje da se radi o istaknutim novinarima, a da je UNS upravo nagradio Jelenu Zorić zbog borbenosti u novinarskom izražavanju i hrabrog izveštavanja s julskih protesta 2020. godine, a Vuka Cvijića za vest o hapšenju uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, koja je obeležila 2019. godinu. UNS ističe da i u politički duboko polarizovanom društvu ovi novinari uživaju poverenje javnosti i zaslužuju podršku za svoj rad“.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić izjavio je da ga ne plaše pretnje koje u poslednje vreme funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović na Tviteru upućuje njemu i drugim istraživačkim novinarima.

Vuk Cvijić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Cvijić je kazao da mu pretnje koje dobija od funkcionera SNS-a predstavljaju „putokaz“ da i dalje radi na otkrivanju kriminalnih afera u režiji aktuelne vlasti.

Kako Cvijić kaže za Novu, Đukanović je izabrao najprimitivniji način komuniciranja.

“Iznete činjenice i argumenti odgovaraju klevetama i pretnjama. Bilo bi dobro i za gospodina Đukanoovića i za njegove klijente da pred sudom počne da komunicira drugačije, da se ne oslanja samo na partijsku legitimaciju, već da pokaže neki trud da zaslužuje advokatsku legitimaciju. Hvala svima kolegama na podršci. Verujem da ćemo zajedno nastaviti kao i do sada da radimo, da pišemo i iznosimo činjenice, a to što su neprijatne za ljude poput Đukanovića, njegove nalogodavce i klijente to je njihov problem, a ne naš”.

BONUS VIDEO: Slučaj Hrkalović – Ima li šta neobično što je njen novi zastupnik naprednjak Vladimir Đukanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar