Budući potezi koalicije Srbija protiv nasilja zavise od poteza vlasti, a opozicija će u skladu sa tim i pripremiti određene aktivnosti, izjavio je danas poslanik i potpredsednik Srbija centra – SRCE Slobodan Cvejić.

Cvejić je izjavio da opozicija očekuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „kupljeno vreme koristi da stvari ispregovara kroz neformalne kanale i reši u svoju korist“, saopštila je stranka Srbija centar.

Prema rečima Cvejića, glavni razlog nekonstituisanja Skupštine grada Beograda je pritisak javnosti i podignuta pozornost međunarodne zajednice.

„Nakon priče o tome da Srpska napredna stranka (SNS) trguje sa dva odbornika, odnosno sada se pominju četiri, jasno je da je u pitanju direktna trgovina, što je katastrofalno za jednu državu. Zato oni misle da ako budu ubedili celu listu ‘MI – glas iz naroda’ da priđe SNS-u, to će im dati legitimitet u Beogradu. Ali to neće promeniti činjenicu da su izbori pokradeni. Izbori treba da se ponište kada se ukrade i jedan glas i to je standard pravne države“, naglasio je Cvejić.

Cvejić je istakao da opozicija mora sada da deluje na dva nivoa – spoljopolitičkom i unutarpolitičkom, a u tom kontekstu je pomenuo i predstojeći sastanak članova koalicije Srbija protiv nasilja sa Evropskom komisijom u Briselu.

„Važno je da se još više skrene pažnja institucijama u Evropi sa kojima sarađujemo i ka kojima težimo. S obzirom na to da su zbog podrške stabilokratiji Aleksandra Vučića te relacije bile oslabljene, slabila je i komunikacija između formalnih institucija. Ovako ponovo uspostavljamo tu komunikaciju i šaljemo poruku da hoćemo da radimo transparentno i na institucionalno uređen način“, rekao je Cvejić.

Cvejić je naglasio i da opozicija ne sme da odustane od zahteva za nezavisnu međunarodnu ocenu izbora.

„Rezolucija Evropskog parlamenta nije dokumet jedne političke grupacije već je tekst o kome se razgovaralo u parlamentu i koji je usvojen ogromnom većinom. Rezolucija oslikava političko raspoloženje Evrope prema Vučićevoj vlasti“, zaključio je Cvejić.

„Imamo osnaženu proevropsku opoziciju koja maksimalno koristi malobrojne resurse koji su joj na raspolaganju. Sa druge strane, imamo vlast koja prvi put deluje pogubljeno i da nema sve konce u svojim rukama. Ovo je znak da je njihova moć okrunjena. Na nama je da je krunimo i dalje“, poručio je Cvejić.

***

BONUS VIDEO – Stojanović: Vlast nije ubedila građane da može da formira vlast u Beogradu, odlaganje sednice poraz SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar