Nakon što je odbornik u Skupštini grada Beograda Dejan Atanacković objavio da je isključen iz Ekološkog ustanka, u izjavi za Novu, jedan od lidera ovog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Atanacković vidi Kosovo kao nezavisnu državu, što je u suprotnosti sa stavovima ovog pokreta. Sa druge strane, Atanacković objašnjava za Novu da su kritike na njegov račun počele još jesenas, a da je nedavno dobio pismo kojim se isključuje iz pokreta.

Odbornik u Skupštini grada Beograda i dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković saopštio je da je isključen iz „Ekološkog ustanka“, budući da je nije delio stavove povodom pitanja da li treba organizovati referendum o prihvatanju francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga o Kosovu.

Atanacković je Fejsbuku napisao da je on isključen iz Ekološkog ustanka, čiji je suosnivač, zbog „narušavanja ugleda“ ove organizacije.

„Referendum o odbacivanju francusko-nemačkog, odnosno evropskog, predloga za Kosovo na koji poziva Narodna stranka, a Ekološki ustanak daje svesrdu podršku, podseća me na igru u kojoj se učesnici vezanih očiju okreću u krug sve dok im se jako ne zavrti u glavi, a onda se od njih, tako sluđenih, očekuje da se orijentišu u prostoru“, naveo je Atanacković na svom profilu.

Narodni poslanik i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je za Novu da se Atanacković zalaže za nezavisnost Kosova, što je u suprotnosti sa onim što su viđenja Ekološkog ustanka.

„Dejan Atanacković više nije član Ekološkog ustanka zbog svojih stavova po pitanju Kosova. On se zalaže za priznanje nezavisnosti Kosova. Onog momenta kada je tražio da bude član Ekološkog ustanka bio je upoznat sa našim stavovima po pitanju statusa Kosova. Naš stav je da je Kosovo sastavni deo Republike Srbije, a kome nije jasno čije je Kosovo nek pročita Ustav“, objašnjava Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On napominje da su se „razišli“ posle javnih istupanja Atanackovića, gde je govorio da je za nezavisnost Kosova.

„Rekao sam mu da to nije ono za šta se mi zalažemo. Može da ima pravo na svoj stav, ali ne može da bude član Ekološkog ustanka ako imamo različite stavove po tom pitanju. Mogao je u startu da ne prihvati to, a ne da se čudi danas zašto više nije član. Nije ni trebalo da ulazi ako je takav njegov stav, koji je ponavljam, u suprotnosti sa našim stavovima po pitanju Kosova. Mi smo se od toga ograđivali i od stavova stranke Zajedno, gde su dijametralno suprotni stavovi. Što se Atanackovića tiče, njegovo pravo je da ide, a onog trenutka kada je više puta javno rekao da je Kosovo nezavisno, njegovo članstvo u Ekološkom pokretu je prestalo“, poručio je Jovanović i naglasio je da je Atanacković sam rekao da više ne želi da bude deo Ekološkog ustanka.

Dodao je da Atanacković nije ni trebalo da traži da bude deo Ekološkog ustanka, jer mu u startu bilo rečeno kakav je stav ove organizacije po pitanju Kosova.

„Tu se razmimoilazimo, a on ima sa kim će da sarađuje i to je sve u redu“, zaključio je Jovanović.

Sada već bivši član Ekološkog ustanka, Dejan Atanacković rekao je za Novu da su optužbe na njegov račun postojale još od jeseni, ali da je tek nedavno dobio obaveštenje da je isključen iz pokreta.

„Dobio sam pismo u kojem se na pomalo tragikomičan način napominje da ja zastupam nezavisnost Kosova, što je veliko pojednostavljenje i politička glupost. To ukazuje na to koliko je moj prijatelj Ćuta iz aktivizma koji je srčano vodio, ušao u politiku, a da nije izgradio elementarno političko mišljenje neophodno za ulogu narodnog poslanika. Što se tiče mojih stavova, nikada drugačije stavove nisam iznosio od onih koje sada iznosim – ni pre, ni tokom formirajnja pokreta, ni kasnije. Ćuta je mogao da pročita mnoga moje pisanja i tekstove u NIN-u gde sam iznosio kritičke stavove, između ostalog i prema svojoj stranci i uopšte kukavičluku opozicije po pitanju odnosa prema Kosovu“, istakao je Atanacković.

Dejan Atanacković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim toga, naš sagovornik napomenuo je da je isključen glasanjem u Ekološkom ustanku, ali da u to nije imao nikakav uvod.

„Što se tiče našeg odnosa, problemi i optužbe na moj račun krenuli su još jesenas. Kada je to počelo, u više navrata sam pozivao članove udruženja na sastanak kako bismo se oko nekih stvari zajedno razumeli i odredili. Ti pozivi na sastanak bili su konstantno ignorisani, pa sam na kraju od toga odustao. To znaju svi članovi. Onda su oni mene, mesecima kasnije, zvali na neki sastanak, gde je bilo potpuno jasno da ja neću moći da dođem zbog drugih obaveza. Poslali poziv na neku vanrednu sednicu, kao da oni imaju neke redovne sednice, gde je valjda trebalo da me ‘izribaju’ i stave do znanja moje grehe. Nakon toga sam isključen nekakvim glasanjem, ali u to glasanje nisam imao uvid“, zaključio je Atanacković.

Bonus video: Poslanik Arsić branio Safeta Pavlovića: Ćuta mu žestoko odgovorio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare