Foto: Promo

Centar za istraživanje, transparentnost i odogovrnost (CRTA) podneo je Agenciji protiv korupcije prijavu protiv Srpske napredne stranke zbog predizbornog spota snimljenog u KBC Zvezdara, koji je bio kovid bolnica, a u kojem se u ulozi lekara pojavljuje direktorka te ustanove i izgovara promotivnu poruku. Kako je za N1 rekla Tamara Branković iz Crte, odgovor Agencije još nisu dobili.

„Da se nije dogodilo vanredno stanje, ova predizborna kampanja ne bi imala nijedan drugi lajtmotiv“, kazala je Branković gostujući u Novom danu N1.

Ona dodaje da uprkos preporukama međunarodnih organizacija da se pandemija koronavirusa i mere koje su države preduzele ne koriste u kampanjama, jer se to može smatrati zuloupotrebom javnih resursa u stranačke svrhe, Srpska napredna stranka je odmah posle vanrednog stanja objavila promotivne spotove i epidemiju virusa počela da koristi u kampanji.

Baš zbog jednog takvog spota, snimljenog u KBC Zvezdara, a u kojem govori direktorka te ustanove, Crta je podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv onih koji su dozvolili to snimanje. Odgovor nisu još dobili.

Kada je u pitanju sama predizbona kampanja, gošća N1 kaže da je na terenu slaba dinamika političke promocije, što onih koji učestvuju na izborima, što onih koji ih bojkotuju. Dodaje da se dinamika dodatno smanjila od kada je nastavljen predizborni proces posle ukidanja vanrednog stanja. Kako kaže, uglavnom se sve svodilo na prikupljanje potpisa.

Prikupljanje potpisa za izbornu listu otvorilo je prethodnih dana polemiku da li su opozicione partije i liste same uspele da sakupe potpise građana, ili im je u tome pomogla SNS. Vujo Ilić iz Crte objašnjava da je prikuljanje potpisa vrlo zatvoren proces i da posmatrači njemu nemaju pristup. Dodaje da je uvođenje notara u proces overavanja potpisa bilo dobar potez i pružalo koliku-toliku kontrolu, dok je vraćanje overavanja u opštine predstavljao korak nazad.

Crta je Agenciji za borbu protiv korupcije podnela osam prijava zbog funkionerske kampanje, a i pored isteka roka od pet dana Agencija nije odgovorila, kaže Branković. Prijava je, dodaje, podneta i protiv predsednice Narodne skupštine Maje Gojković koja je prilikom zvanične posete Gornjem Milanovcu, u zvaničnom razgovoru govorila o zastupljenosti žena na listi SNS.

Prijave su podnete i protiv lokalnih funkcionera koji su „u zvaničnim kapacitetima učestvovali u nekim partijskim događajima“.

Kada su u pitanju pritisci na birače, sagovornici iz Crte objašnjavaju da su oni bili prisutniji na početku kampanje i bili su vezani za prikupljanje potpisa ili sigurnih glasova.

U okviru praćenja predizbornog procesa Crta posmatra i prisutnost izbornih aktera u medijia, a kako kažu gosti N1 – iako smanjen, i dalje je prisutan dizbalans u korist SNS na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Ilić objašnjavada je pre početka kampanje bio snažan dizbalans, za koji kaže da je bio konstanta, a da je 70 do 80 odsto vremena bilo posvećeno akterima iz vladajućih stranaka. Tokom vanrednog stanja i dolaskom epidemije, vladajuća stranka „dotiče plafon“, kaže Ilić i zauzima 90 do 95 odsto posmatranog televizijskog vremena.

„Nekoliko nedelja pre epidemije liste koje su opozicione počele su da dobijaju malo više prostora, ali su neprimetni oni koji bojkotuju izbore. Kada je nastavljena kampanja dolazi do uravnotežavanja. Mnogo više vremena se daje listama koje učestvuju na izborima, ali je dizbalans i dalje izražen. Sada je oko 60 posto u korist vladajuće većine“, rekao je Ilić.

Kada je u pitanju kampanja bojkota izbora, Tamara Branković kaže da su posmatrači Crte slabo videli tu kampanju širom Srbije, iako jesu zabeležene aktivnosti opozicionih predstavnika koji su zagovarali bojkot. Međutim, sistematski pristup je izostao, napominje Branković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare