CRTA: Na 2 odsto biračkih mesta ozbiljnije nepravilnosti

Politika 21. jun. 202010:10 > 10:28
Podeli:
Foto: Promo

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je 13 odsto biračkih mesta otvoreno sa malim zakašnjenjem, te da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljnije nepravilnosti, ali da je za sada reč samo o pojedinačnim slučajevima.

Na parlamentarnim izborima do 9 časova na glasanje je izašlo ukupno 5,4 odsto birača, saopštila je CRTA.

Posmatračima CRTE je dozvoljen pristup biračkim mestima osim na tri biračka mesta gde posmatračima nije dozvoljen pristup prilikom otvaranja biračkog mesta ali je ubrzo kasnije dozvoljen.

„Na 96 odsto biračkih mesta je organizovan u skladu sa zakonom i na 97 odsto biračkih mesta obezbeđeni su svi uslovi za rad. Na istom procentu je RIK dostavio zaštitne maske i rukavice“, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da je na 99 odsto biračkih mesta izborni materijal dostavljen u skladu sa pravilima, te da je kontrolni listić ubačen sa glasanjem prvog birača.

„Zabeležili smo ozbiljnije nepravilnosti na 2 odsto biračkih mesta, ali to su za sada pojedinačni slučajevi, ne govorimo o bilo kakvim trendovima“, rekao je Nedeljkov, dodajući da je reč pre svega o povredi tajnosti glasanja, glasanju birača koji nisu upisani u birački spisak, kao i slučajeve u kojima glasačka kutija nije bila zapečaćena i kontrolni listić nije pokazan prvom biraču.

CRTA prati izbore na reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.

Ukupno 44 odsto biračkih mesta širom Srbije je dostupno za osobe sa invaliditetom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar