Rezolucija o Srebrenici je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pošto su za nju glasale 84 zemlje članice. Ovim se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja i osuđuju se negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Današnjoj odluci GSUN prethodila je izuzetno agresivna kampanja u Srbiji, jer su vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tvrdile da će ovim ceo srpski narod biti proglašen genocidnim. Iako to nigde u rezoluciji ne piše.

Događaj u Srebrenici, pre punih 29 godina, bila je tema današnje sednice Generalne skupštine UN. Za srpsku vlast tada se desio strašan zločin, za bošnjačku genocid, a svoje mišljenje do sada smo više puta čuli i od ostatka evropske i svetske javnosti.

Ovoga puta izjašnjavanje se ticalo Rezolucije o Srebrenici, čiji su sadržaj i tema prethodnih dana još jednom, po ko zna koji put od 1995. godine podelili javnost i pokrenuli temu koja nikako da se zatvori skoro tri decenije.

Nakon što je 2015. godine stavljen ruski veto na predlog da se izglasa Rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, tema je prethodnih meseci ponovo vraćena u fokus javnosti.

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Nemačka i Ruanda su inicirale novu rezoluciju, koja se posle nekoliko odlaganja i vraćanja na “doradu”, našla na dnevnom redu ali ovoga puta pred Generalnom skupštinom UN.

Formalni predlagači, uz nekolicinu kosponzora zatražili su da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Između ostalog u dokumentu se traži pronalaženje i identifikacija preostalih žrtava genocida, poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju obaveza, odnosno da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Cilj ove rezolucije bio je da se još jednom podvuče individualna krivična odgovornost za događaj pre 29 godina, što je Srbija protumačila kao nepotrebno, jer je sud u Hagu već doneo presudu i kaznio odgovorne.

Za srpsku stranu ovo je još jedan nastavak napada na ceo narod, jer se prema shvatanju srpskog rukovodstva time žigoše cela grupa.

Iako su pravnici, politikolozi i drugi stručnjaci pokušali da objasne da je nemoguće proglasiti narod genocidnim, srpska vlast predvođena predsednikom tvrdi suprotno – cilj je da se Srbi žigošu i obeleže onom „najgorom“ mogućom rečju – genocidnim.

Aleksandar Vučić, Miting izborne liste „Aleksandar Vucic – Novi Sad sutra“ odrzan je danas u hali JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (SPENS) u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Pre nego što je predsednik u ranu zoru dobio blagoslov patrijarha da ode u Njujork u kojem će se boriti za srpsku stvar, Vlada Crne Gore koju predvodi Milojko Spajić pokušala je da stvar učini relaksiranijom.

Njihovi amandmani na tekst rezolucije kojima se eksplicitno navodi da je odgovornost individualna, a ne kolektivna, su usvojeni i inkorporirani u tekst rezolucije.

Miojko Spajić Foto:EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Iako je sada i definitivno jasno da niko nije prst kritike uputio na ljude koji osećaju pripadnost srpskom narodu, vlast u Beogradu tvrdi da su Crnogorci perfidni i da će objaviti šta se krije iza ove inicitijave koju su doneli na „svoju ruku“.

Vučić im je zamerio jer se nisu konsultovali uoči predlaganja amandmana i da se ovakvim stavom ostavlja prostor ako ne za krivičnu, onda moralnu odgovornost naroda. Konačno, predsednik je poručio da će se uskoro znati ko nam je prijatelj.

U svakom slučaju kampanja koja se povodom ove Rezolucije vodila u Srbiji bila je vrlo agresivna, tako da je ovo pitanje potpuno prekrilo lokalne izbore koji će se 2. juna održati u 89 gradova i opština širom srbije.

Crkvena zvona, vidovdanska “bitka” i blagoslov patrijarha

Neposredno pred put u Njujork, predsednik Aleksandar Vučić dobio je blagoslov od patrijarha Porfirija koji mu je poželeo mnogo uspeha i dobrih vesti za srpsku stvar. Nakon što je sleteo na američko tlo, predsednik je nastavio sa narativom da nas čekaju teški dani i da ćemo videti ko nas je izdao.

Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije Foto:M. M./ATAImages.

Dan uoči glasanja vratio se čak do Vidovdana i upotrebio poznatu frazu da će se “videti ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji”.

“I za mene je Vidovdan. Videću hoću li moći da se suprotstavim najvećima, najmoćnijima, najbezobzirnijima, najbahatijima, od kojih su u prethodnih nekoliko dana gotovo svi pobegli, ili gotovo svi uzmakli”, rekao je predsednik, a zatim najavio i da će na glasanje uneti srpsku zastavu.

Podršku za svoju “vidovdansku bitku” srpska delegacija je još jednom dobila od Srpske pravoslavne crkve (SPC) tako što su se juče oglasila zvona u 12 sati. Kako su iz crkve saopštili, zvona su zvonila “verski svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost”.

Patrijarh Porfirije pozvao je srpski pravoslavni narod da se ujedini u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima deli zajedničku istoriju.

U Beogradu je danas oko 10 časova počeo naučni skup „Kosovo i Metohija – istorija i kulturno nasleđe“ Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Osim toga, na kuli Beograda na vodi osvanula je parola „Srbi nisu genocidan narod“, što se masovno delilo na društvenim mrežama. Mnogi nisu mogli da se načude šta vide u glavnom gradu, naročito nakon svih mogućih potvrda da Srbi nisu, niti će biti genocidan narod, niti iko planira d aih genocidnim narodom nazove. Onda se postavlja sasvim logično pitanje, čemu to sve?

PROČITAJTE JOŠ:

Iza svega stoji kampanja

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku kaže da je apsolutno jasno da se Rezolucija o Srebrenici koristi da bi se prekrili lokalni izbori.

“Mislim da je jasno da je cilj Vučićeve vlasti da takva pitanja budu u centru kampanje. U tim situacijama može da igra na onu svoju staru priču da je Srbija ugrožena, da su neprijatelji sa svih strana i da nam je potrebno jedinstvo i da treba da se okupimo oko vođe. On izmisli pretnju, predstavi sebe kao spasioca. Vrlo je to perfidno, ali delotvorno za njega i nije prvi da se ovo dešava”, objašnjava sagovornik Nove.

Foto: Nova

On napominje da je to za vlast vrlo važno u situaciji kada su lokalni izbori, jer se time prekrivaju lokalne teme.

“One vrlo plastično demonstriraju koliko je loša vlast SNS. Ona nema nijednu pozitivnu stvar u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Čačku sa kojom bi izašla u javnost. Apsolutno je jasno da se priča o Srebrenici koristi da bi se prekrili lokalni izbori i da bi se obezbedila dalja vlast SNS”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Rezolucija u UN-u o Srebrenici: Reakcija nemačke javnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare