Rajnhard Pribe, čovek koji je svojevremeno rešio izbornu krizu u Severnoj Makedoniji i čije se ime ovih dana često spominje u kontekstu rešavanja situacije u Srbiji, kaže da je uveren da će doći do reakcije Evropske komisije.

Povodom postizborne situacije u Srbiji i nedavne Rezolucije EP, Pribe kaže da je uveren da će biti reakcije evropskih institucija.

„Ja ne govorim kao predstavnik EU, ja sam nezavisni ekspert i odavno sam se povukao. Nije prvi put da u procesu integracija zemalja Zapadnog Balkana, Evropska unija a posebno Evropska komisija upućuje kritike na račun vođenja izbora. To je na neki način deo zadatka EU, a posebno Komisije, da proverava napredak zemalja na putu evrointegracija“, rekao je Pribe za N1.

On kaže da je u ovom trenutku veoma važno da se proceni šta je funkcionisalo, a šta nije na izborima u decembru.

„Tumačenje toga i stavljanja u širi kontekst, što se često zove zarobljavanje države, to je moguće, ali mislim da je najvažnije u ovom trenutku da se vrlo konkretno oceni situacija, a prvi korak su zaključci ODIHR koji su najstručniji za ocenu stanja. Na osnovu tog izveštaja treba raditi, tu mislim na srpske vlasti i tu treba raditi u dva pravca“, ocenio je Pribe.

Prvi je da se preduzmu odgovarajuće mere u vezi s onim što nije funkcionisalo dobro na proteklim izborima.

„Još važnije je da se nepravilnosti koje su zabeležene, na idućim izborima ne dogode“, istakao je Pribe.

Govoreći o Pribeovom izveštaju, na osnovu kog je rešena kriza u Severnoj Makedoniji, a koji se danas uzima kao primer za razrešavanje situacije kakvu imamo danas u Srbiji, Pribe je rekao:

„Postoje tri izveštaja koje je doneo tim pravnih eksperata, ja sam bio predsednik te grupe o situaciji sa pravnom državom i vladavine prava u Severnoj Makedoniji, a kasnije i u BiH. Svi ti izveštaji, kako je vreme pokazalo, mogu se primeniti i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Važno je utvrditi na kojim pitanjima je potreban dodatan rad u vezi sa vladavinom prava. U svim zemljama regiona. U međuvremenu su institucije EU, a posebno Evropska komisija posebno radile na problemima u vezi vladavine prava, a u odnosu na proces pristupanja Zapadnog Balkana EU. Postoji mehanizam vladavine prava u EU, tako da je situacija danas u nekoj meri različita, ali je i dalje moguće primeniti poruke iz tih izveštaja. Ali moram da naglasim da se nijedan od ta tri izveštaja nije bavio i nisu ni morali da se bave problemima u vezi pravilnog vođenja izbora“, istakao je Pribe i dodao:

„Ako nešto pođe naopako s izborima, trebalo bi da postoji mehanizam da se ti problemi rešavaju, uključujući ako je to potrebno, da se izbori podvrgnu pravosudnoj analizi“.

Da li bi bio u ekspertskom timu za Srbiju?

Na pitanje da li bi prihvatio poziv da bude šef ekspertskog tima u Srbiji, kaže:

„Očekivao sam to pitanje, ali moram da budem iskren. Ovakav intervju nije mesto da se govori o onome šta radim i čime se bavim. Nije na meni da razmišljam i govorim o nekoj nezavisnoj proceni izbora. Moram da istaknem da postoje kvalifikovane institucije koje su nadležne za nadgledanje svega oko izbora, ali i pre i posle njih. To je ODIHR i moramo da sačekamo pre svega njihov izveštaj, i da odatle izvučemo zaključke. Postoje mnoge institucije koje su za pitanje izbora mnogo stručnije od mene. Na primer Venecijanska komisija Saveta Evrope, koje je možda prvo mesto koje treba da se bavi tim pitanjima. Zatim, naravno, srpske vlasti, koje moraju ozbiljno da se pozabave ovim primedbama“, rekao je Pribe i dodao da ne smeju to da shvate kao neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja.

„Primedbe moraju da budu uzete u obzir“.

Povodom kritika vlasti na račun Rezolucije EP, odbijanja bilo kakve mogućnosti da se izborima u Srbiji bavi međunarodna komisija, pozivajući se na to da bi tako nešto bilo povreda suvereniteta zemlje, Pribe kaže:

„Suverenitet je, naime, veoma širok pojam i do izvesne mere nejasan. Što se tiče integracije u EU ova argument da budem pristojan je dosta ograničen. Cela problematika ulaska u EU svodi s na prenos suvereniteta sa nacionalnog na nadnacionalni nivo. Mnoge članice u Ustavu imaju mogućnost da svoj suverenitet prenesu na EU. Taj argument mi se ne čini korisnim. Bilo bi korisno da se razmotre te kritike“, kaže Pribe.

On smatra da Rezolucija verovatno ima nekih delova koji se možda mogu kritikovati, ali reći „to je kršenje našeg suvereniteta, nas se to ne tiče“, nije mudar argument.

„Izbori u Srbiji bili su na naslovnim stranama u dve države u kojima živim, Belgiji i Nemačkoj i bili su praćeni na televizijama. Poruka koja je prošla, jeste da nešto s izborima u Srbiji nije bilo u redu. Efekat na javno mnjenje, je dosta ozbiljan, pogotovu imajući u vidu proces proširenja. Možda bi političari u Srbiji trebalo da razmisle o tome“.

Zaključio je i da je nemoguće izvesti nezavisnu istragu, bez saglasnosti vlasti, ukoliko ona ne smatra da je to korisno za njihovu zemlju.

BONUS VIDEO: Šta Rezolucija EP znači za srpsku vlast 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar