Goradana Čomić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da nije pitanje da li će zakon o istopolnim zajednicama biti donet, već kada će biti donet.

Ona je na panel diskusiji o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama u organizaciji Beograd Prajda rekla da je nacrt zakona dobio pozitivno mišljenje svih ministarstava, osim „jednog ministra bez portfelja koji ni ne može da daje mišljenje, ali ima stav“.

Čomić je rekla da nisu uspeli da i u javnoj sferi otvore dijalog zasnovan na činjenicama, a ne na stavovima.

Predstavnica organizacije Labris Aleksandra Gavrilović rekla je da je danas 20 godina od prvog prajda i da se nada da će usvajanje zakona o istopolnim zajednicama biti istorijski trenutak kao i taj prajd – „kao što je bio pre 20 godina kada smo rekli mi ne želimo da živimo u četiri zida, mi postojimo, ne možete da nas bijete i ubijate“.

Ona je rekla da se nevladine organizacije zakonom o istopolnim zajednicama intenzivno bave od 2011. godine, ali da niko nije hteo da stane iza toga i uzme „taj vrući krompir“.

Gavrilović je naglasila da istopolni partneri žive u zajednicama godinama unazad, u polusivoj zoni.

„Ja zivim sa partnerkom. Mi imamo troje dece. Imamo probleme od toga da li ona može da putuje sa našom decom, da ih uzme iz vrtića, da ih poseti u intenzivnoj nezi posle mog porođaja“, rekla je Gavrilović.

Predstavnik Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Ninoslav Mladenović rekao je da zakon neće podrivati tradicionalnu porodicu.

Zamenica šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk rekla je da u Srbiji postoji širok antidiskriminacioni okvir koji je u velikom delu u skladu sa evropskim standardima, ali da položaj LGBTI zajednice ostaje jedan od gorućih pitanja.

Ona je ocenila da bi usvajanje zakona bilo korak ka boljem položaju svih građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar