Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da će biti razmotreni svi propisi za koje nacionalni saveti nacionalnih manjina iskažu interes, ili kroz dijalog upozore da se nešto ne primenjuje ili se loše primenjuje.

„To je svrha i cilj dijaloga – čuti i razumeti one na koje se zakon neposredno odnosi i proveriti njihove ocene. Samo tako nastaju stvarno dobri zakoni, uz sudelovanje svih“, rekla je Čomić u intervjuu za nedeljnik vojvođanskih Hrvata „Hrvatska riječ“.

Prema planu tog ministarstva planirana je izmena ili izrada Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zakona o istopolnom partnerstvu, Zakona o zabrani diskriminacije, kao i nedostajuće strategije koje se tiču civilnog društva, prava nacionalnih manjina, prava romske manjine i rodne ravnopravnosti.

Pročitajte još...

„Potrebno je mnogo političke volje za neke propise koji su još uvek novi za naše društvo, kao što su antidiskriminacijski ili propisi o ljudskim pravima, jer njima ne uklanjate predrasude iz glava ljudi, već zabranjujete ponašanje zasnovano na tim predrasudama“, rekla je Čomić i dodala da niko nema pravo na samovolju.

Prema njenim rečima, uključivanjem u svaku fazu odlučivanja i budućim izborom državnog sekretara koji će biti zadužen za primenu prava nacionalnih manjina na lokalnom nivou rešavaće se svi konkretni problemi.

Upitana da li će se uspostaviti i voditi evidencija o učešću manjina u javnoj upravi budući da je to do sada nedostajalo, Čomić je odgovoila da je to deo plana tog ministarstva.

Takođe je potvrdila da je u planu izmena Akcijskog plana za manjine i da sledi društveni dijalog o tome, jer do izmena ne može doći bez učešća onih na koje se izmene odnose.

Govoreći o sredstvima za rad nacionalnih saveta, Čomić je rekla da će sredstva za narednu godinu biti obezbeđena, ali i da će po dogovoru s Ministarstvom finansija uslediti još jedna uplata u decembru zbog kašnjenja za oktobar.

„Novac za rad Nacionalnih saveta mora biti osiguran, to nije trošak, to je investicija kojom dokazujemo da radimo ono što govorimo, kako bi ona mogla funkcionisati. Sve drugo je urušavanje elementarnog poverenja koje u našem društvu treba graditi, jer ga je i inače premalo, a ne dodatno kruniti“, kazala je Čomić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar