Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić poručila je u Skupštini Srbije da je težak posao politike da menja društvene odnose, ali da se život ne može demantovati i da diskriminacija postoji, a da su žene neravnopravne.

Čomić je, obrazlažući predloge zakona o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti, istakla da je svaki put kada je započinjala dijalog na takve teme bila optužena da je to „nešto protiv Srbije“, ali da je ona odgovarala da je to nemoguće, jer u srpskom jeziku postoji reč „čojstvo“ – koja znači „čuvaj druge od sebe“.

„Ono protiv čega se borimo predlozima zakona o zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti nalazi se u našoj kulturi, literaturi i narativu ovog naroda, koji razume koliko je važno čuvati druge od sebe. Da li treba uneti reč ‘čojstvo’ u Ustav? Kažu da to nije ustavna materija, ali ja sam za to“, rekla je Čomić.

Svejedno smo, rekla je Čomić, deo sveta u kome je nasilje u porodici problem, u kome svaka treća zemlja ima bitno iskustvo porodičnog nasilja, i u kome u Srbiji 35 žena godišnje bude ubijena u porodičnom nasilju.

„Ako hoćemo da se borimo protiv nasilja, onda moramo razumeti da je nasilje ono što razara porodice i da je osnovni zadatak društva da se protiv tog nasilja bori, i zato su te odredbe deo Zakona o rodnoj ravnopravnosti“, naglasila je Čomić.

Sumirajući ocene o oba zakonska predloga, ona je istakla da „govorimo o izgradnji sistema koji će obezbediti ravnopravan i ravnomeran pristup svim društvenim resursima, i to ženama i muškarcima“.

Čomić bez komentara na opaske Dragana Markovića Palme

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma prvi je reagovao na predstavljanje dva zakona, o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti – i to ocenom da je lažno optužen od strane lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, ali je ministarka Gordana Čomić poručila da njegov slučaj nije i neće komentarisati.

Marković je u svom izlaganju ponovio da je lažno optužen da su žene u Jagodini, navodno, morale da se „druže“ sa njim kako bi došle do posla, a ministarku za ljudska i manjiska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić nekoliko puta je pitao o prijavi za nasilje u porodici protiv Dragana Đilasa.

Čomić, međutim, nije odstupala od toga da se ne upušta u komentarisanje, kako je više puta istakla, „istražnih, policijskih ili sudskih postupaka“.

„O vašem slučaju neću govoriti, jer to je vladavina prava“, ponovila je nekoliko puta Čomić, podsećajući da etički kodeks Vlade Srbije zabranjuje članovima Vlade da komentarišu istražne, policijske ili sudske postupke.

„Nemam nameru da komentarišem ni slučajeve u kojima su donete presude“, rekla je Čomić i ocenila da „svi moramo da znamo šta se sme, a šta ne sme kada ste izabrano ili postavljeno lice“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar