Srbija, EU, Evropska unija, Kosovo, zastave, zastava
Foto: Shutterstock

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku je pred sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara u Briselu kritikovala Kurtija zbog netransparentnosti, rekavši da on ide u Brisel, a da političkim predstavnicima zvanično nije predstavio francusko-nemački predlog, prenosi Gazeta ekspres.

„Mi kao opozicija smo minimalno informisani o sadržaju sporazuma, jer iz onoga što smo videli nekoliko meseci ranije, u dokumentu na jednoj stranici koji je dat na čitanje predsedniku DPK, taj tekst je više bio prekid vatre, politička izjava, a ne konačni sporazum koji se zasniva na međusobnom priznanju“, rekla je potpredsednica DPK u intervjuu na RTV21.

Čitaku je izrazila strahovanje da će u ponedeljak biti potpisan „novi status kvo“.

Prema njenim rečima, francusko-nemački predlog je samo politička izjava, kojom se stranke obavezuju da će nastaviti dijalog, prenosi Kosovo Onlajn.

„To će stvoriti novi status kvo jer ne daje konačno rešenje za odnos Kosova i Srbije. Nema međusobnog priznavanja, već je to politička deklaracija u vidu zaloga gde obe strane obećavaju pred međunarodnim posrednikom da će nastaviti dijalog“, navela je, između ostalog, ona.

***
BONUS VIDEO – O Kosovu od Minhena do Slavije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar