Foto: KoSSev

Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir (Shaqir) Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.

Izveštavajući o današnjem potvrđivanju rezultata izbora, Koha piše da je reč o kontroverznoj odluci kada je u pitanju opština Prizren, piše Kossev.

Ovaj medij navodi da je tvrdnja pokreta Samoopredeljenje – da je podnelo žalbu Vrhovnom sudu zbog nepravilnosti tokom izbora u ovoj opštini dovela u pitanje potvrđivanje rezultata.

Predstavnik Samoopredeljenja, Aljim Rama, kazao je na današnjoj sednici CIK-a da je ova stranka uputila žalbu Vrhovnom sudu, usled čega je zatražio da se odloži potvrđivanje rezultata.

Međutim, kako dalje prenosi ovaj medij, predsednik CIK-a Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) i ostali članovi, demantovali su ove navode. Radonići je kazao da Vrhovni sud nije potvrdio da je uručena žalba Samoopredeljenja.

Podsetimo, u drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu je išla 21 opština.

Centralna izborna komisija potvrdila je još 23. novembra konačne rezultate za gradonačelnike 18 opština, ali ne i za tri – Prizren, Klokot i Draga.

Opštine Prizren i Klokot morale su da sačekaju zbog toga što je IPŽP bio u procesu razmatranja i odlučivanja povodom žalbi. Kada je Dragaš u pitanju, Vrhovni sud je odlučio da ponovo glasaju građani koji žive u dijaspori. Glasanje će trajati do 13. decembra.

Podsetimo, u Klokotu su građani birali između Vladana Bogdanovića ispred Srpske liste, koji je osvojio 789 glasova – 41.01 odsto glasova u prvom krugu i Strahinje Spasića ispred GI „Srpska narodna sloga“ koji je osvojio 699 glasova, ili 36.33 odsto.

Kada su u pitanju konačni rezultati drugog kruga izbora koje je CIK objavio još 20. novembra, a pre podnošenja žalbi IPŽP-u, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota pobedio je a 55,12% glasova.

Ostalih devet većinski srpskih opština na Kosovu dobilo je nove gradonačelnike još u prvom krugu izbora. Svi oni dolaze takođe iz Srpske liste.

BONUS VIDEO: Lokalni izbori na Kosovu – gosti Azem Vlasi i Dragan Radojčin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar