korona
Foto:EPA/PETRIT PRENAJ

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je odgovorila Srbima povodom njihove peticije u vezi sa zahtevom za smenu gradonačelnika opština na severu i poručila da su pogrešili adresu.

„Mogu da potvrdim da su dopisi koje smo dobili 5. decembra putem elektronske pošte pregledani i da smo odgovorili i obavestili ih, da prema podzakonskim aktima ministarstva za lokalnu samoupravu ovo pitanje treba da se uputi predsedavajućem skupštine opštine u dotičnim opštinama, stoga smo im naložili da zahteve podnesene CIK-u upute nadležnom organu“, rekao je Elezi.

Srbi u četiri opštine na severu Kosova formirali su inicijativne grupe, koje su u utorak podnele zahteve predsednicima skupština opština u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, za pokretanje peticije za razrešenje gradonačelnika tih opština kako je to predviđeno administrativnim uputstvom vlade Kosova, objavila je juče koha.net.

Prema Administrativnom uputstvu za građansku inicijativu za smenu gradonačelnika, ove grupe, prvo treba da obaveste predsednika skupštine opštine.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi je za TV Klan Kosova je rekao da su podnosioci zahteva „obavešteni da je njihov zahtev poslat na pogrešnu adresu“.

Shodno administrativnom uputstvu, po prijemu zahteva, najkasnije u roku od pet dana, predsednik skupštine opštine ga razmatra i registruje inicijalnu grupu kao ovlašćeno lice.

Ako se to ne uradi u roku, onda inicijativna grupa može tražiti od CIK-a da ispita zahtev i registruje ga kao ovlašćeno lice.

Zadatak CIK-a je da, nakon ispunjenja prethodnih radnji, najkasnije u roku od pet dana od prijema zahteva predsedavajućeg skupštine opštine i inicijatorsku grupu obavesti o ukupnom broju birača u dotičnoj opštini i broju potrebnih potpisa.

Inicijativna grupa ima 30 dana da fizički prikupi potpise. Rok se može odložiti samo jednom za 15 dana.

Zatim se potpisi predaju predsedavajućem skupštine opštine i CIK-u. Nakon toga, CIK overava potpise i ako ih ne bude onoliko koliko je potrebno – 20 odsto birača – inicijator zahteva rok od 10 dana da ispuni ovu kvotu.

Ako CIK tada potvrdi da su prikupljeni potrebni potpisi, onda se organizuje glasanje o smeni gradonačelnika sa funkcije. Glasanje organizuje CIK.​

Gradonačelnik je smenjen ako za njegovu smenu glasa 50 odsto plus jedan upisani birač u dotičnoj opštini.

***

BONUS VIDEO – Kosovo tema u kampanji, ali kampanje na Kosovu nema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar