Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pozvao je danas nadležne institucije, političke organizacije i zaintresovane strane na otvaranje debate o unapređenju procesa rešavanja izbornih sporova i zaštite izbornog prava. Analizu procesa rešavanja izbornih sporova je pokazala da postoji efikasno rešavanje sporova i žalbi uz široko i adekvatno postavljeno pravo na prigovor i žalbu kao i dostupnost obrazloženih odluka, ali i da postoje rizici od kratkih rokova za rešavanje žalbi i sporova kao i neadekvatna primena pravnih lekova, saopštio je CeSID.

Analiza pokazuje, navodi se, i da de facto politički karakter izborne administracije umanjuje nezavisnost arbitra u procesu rešavanja izbornih sporova kao i da, bez obzira na javnost odluka Republicke izborne komisije i Upravnog suda, transparentnost nije potpuna zbog nemogucnosti pristupa svim informacijama u realnom vremenu i netransparentnosti u radu lokalnih izbornih komisija.

CeSID je uradio i istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da 76 odsto građana ne zna da imaju pravo da podnesu prigovor, 84 odsto građana ne zna da to pravo imaju podnosioci izbornih lista, a čak 89 odsto građana ne zna da to pravo imaju kandidati na izbornim listama. Tek svaki deseti građanin zna kako se podnosi prigovor.

Skoro trećina građana pokazuje određenu skepsu ka zagarantovanosti tajnosti glasanja, medu kojima 12 odsto građana smatra da tajnost glasanja nije zagarantovana, dok je 18 odsto građana na stanovištu da je tajnost donekle zagarantovana, ali ne i u potpunosti.

CeSID predlaže da RIK utvrđuje povrede i po sopstvenoj inicijativi (ex officio) na sve faze izbornog procesa, uvođenje Opšteg uputstva kojim se ureduje postupanje u odredenoj, posebnoj vrsti predmeta od strane Republickog javnog tužioca a na predlog kolegijuma Republickog javnog tužilaštva, razmotriti mogućnost da se rok za podnošenje prigovora propiše na drugaciji nacin u odnosu na postojeći pravni okvir, tako što bi se predvideli rokovi subjektivne prirode – 24 časa od saznanja za učinjenu povredu ili propust.

Takođe, predlaže da se razmotri reforma Kirivčnog zakonika, kao i da se organizuje i sprovede edukativna kampanje za birače i informisanje javnosti o tome kako koristiti mehanizme u zaštiti izbornog prava i kako pristupiti procesu odlucivanja o žalbama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar