Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT/Ahmed Hadrovic / Sipa Press / Profimedia/Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lideri regiona mahom su osudili rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela rano jutros, uzrokujući vojne i civilne žrtve. Odluku ruskog predsednika Vladimira Putina najoštrije su osudili predsednik Crne Gore Milo Đukanović, hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i članovi tročlanog državnog predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić. Srbija i dalje nije donela zvaničnu odluku kako će se postaviti prema ovoj situaciji.

Predsednik Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a nakon toga razgovaraće i sa članovima Vlade o rusko-ukrajinskoj krizi, nakon čega će stvari možda biti jasnije. U međuvremenu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručuje da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama protiv Rusije.

Predsednik Rusije Vlasimir Putin objavio je rano jutros rat Ukrajini, nakon čega su počeli ruski napadi. Putin je u obraćanju naciji najavio početak „specijalne vojne operacije“ čiji je cilj „demilitarizacija i denacifikacija, a ne okupacija države. U međuvremenu stižu prvi izveštaji o eksplozijama širom Ukrajine, uključujući i Kijev, a svet obilaze i potresne fotografije građana Kijeva koji u panici napuštaju grad.

Gotovo svi lideri regiona osudili su odluku Rusije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Crne Gore Milo Đukanović među prvima su se oglasili na Tviteru i osudili napad na Ukrajinu.

“Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom”, poručio je Plenković.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pridružio se pozivima EU Rusiji da povuče snage.

“Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine. Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbednost i ugrožava njenu stabilnost. Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, napisao je Đukanović.

I ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je kako odluka Rusije da izvrši vojnu invaziju u Ukrajini predstavlja čin agresije.

“Današnja odluka Kremlja zajedno s vojnom operacijom ruskih vojnih snaga nije ništa drugo do čin agresije i početak rata protiv Ukrajine. Najoštrije osuđujemo ta dela”, napisao je Osmani na svom Tviter nalogu.

Dodao je da je Severna Makedonija u ovim teškim trenucima uz Ukrajinu.

Članovi tročlanog državnog predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić takođe su najoštrije osudili invaziju Rusije.

“Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civilizovanog sveta na ovaj mračni i uznemirujući dan. Sa mislima i molitvama sam sa ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga”, poručio je Džaferović.
Istovremeno, Srbija je bez zvanične reakcije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao da će odluka biti doneta u roku od 48 sati, a nkon što je počeo napad Rusije zakazao je sednicu Sveta za nacionalnu bezbednost za 13 časova. U 15 časova o ovome će govoriti i sa članovima Vlade Srbije.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić tokom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Foto:FoNet/Instagram/buducnostsrbijeav

U međuvremenu je predsednik Socijalističke partije Srbije i predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić ocenio da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana.

Ivica Dačić raspisuje lokalne izbore u Skupštini Srbije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Jel’ smo mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane“, rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila, jer zapad nije poštovao dogovor da NATO ne ide na istok.

„Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod će platiti veliku cenu. Apelujemo na mir“, kazao je Dačić.

BONUS VIDEO: Zakrčene ulice Kijeva, ljudi napuštaju grad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare