Foto:Zoran Lončarević

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) upozorio je danas javnost da je u toku "poslednja faza uništavanja" domaće fabrike "Ikarbus" i da će ona najverovatnije ostati bez dosadašnjeg strateškog partnera.

Kako se navodi u saopštenju CLS, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljivao je u aprilu 2019. godine, nakon potpisivanja strateškog partnerstva Ikarbusa i kineskog Jinlonga, da će Grad nabaviti 100 zglobnih autobusa upravo od domaće firme, ali je uslovima javne nabavke, koja je trenutno u toku, ona eliminisana iz posla.

„Ukoliko je pogon na prirodni gas izgovor da Ikarbus ne učestvuje u ovom tenderu, postavlja se pitanje zašto je nedavna nabavka 244 dizel autobusa ‘nacrtana’ za Higer i turski BMC, a Ikarbus i tada onemogućen da se ravnopravno takmiči, iako je ovladao proizvodnjom sa euro6 motorima“, navodi se u saopštenju.

Podsećajući da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić takođe tvrdio kako će Ikarbus i Jinlong pokrenuti proizvodnju električnih autobusa u Beogradu, CLS ističe da je nedavna nabavka elektrobuseva ponovo dodeljena Higeru, „iako je njegova ponuda bila za 1,8 milion evra viša od ponude partnera Ikarbusa“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare