Foto: Vesna Lalić

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović objavio je povodom Dana primirja fotografije sa vojnog groblja i memorijalnog parka Zejtinlika i podsetio na pretke koji su nastradali u Prvom svetskom ratu.

„Rasute mi kosti na sve strane, majčine po Kozari, Jasenovcu i Sajmištu. Očeve tamo gde su stigli Moravska divizija drugog poziva, Leteći puk i ‘Inspekcija rezervnih trupa za obuku vojnika'“, piše Jovanović.

U postu na Instagramu sa pratiocima je podelio svoju porodičnu istoriju.

Foto: Screenshot / Instagram

„1915. čukundeda, gradonačelnik Pirota, pošao za petoricom sinova, vratio se samo jedan, onaj što se za Hristinu verio pre nego što je sa pukom krenuo. Preostali, otac i četvorica sinova, od kojih ni jedan za vojsku nije stasao, život su za mir svoje zemlje i spokoj svog naroda, porodice i mene dali. Dali da bi nas sačuvali. I danas su sa svojom bracom tu negde oko mene, vas, svih. Kosti su im kraj Vida u Bojićevoj grobnici, negde oko Struge, Kruje, Elbasana, Tirane, Drača, Valone…heroji, deca a regruti srpske vojske. 33.000 ih je istih bilo, otišli su svojim putem, kažu da bi im se komandant na kraju marša ubio da ga nije bio stid od njih 4000 uprkos svemu preživelih. U mauzoleju piše da su moji prvi stigli na Vido. i još su tamo“, objavio je lider LDP i dodao:

„Njihovog oca na Zejtinliku ceo vek čuvaju Mihajlovići, Đorđe kaže da je poslednji i da nema nikog posle njega, i ako mora, neka bude tako jer sve te kosti tamo da bi mi danas živeli. Od nas, mene traže da Srbija živi. Da ih tako čuvamo“

Tagovi

Komentari

Svi komentari (13)