Čedomir Jovanović i Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/Twitter/Sajam Ludaka@BoraKonj

Pojavljivanje Čedomira Jovanovića na pobedničkom slavlju SNS u nedelju u izbornoj noći izazvalo je spekulacije o tome da se lider LDP i predstavnik izborne liste "Koalicija za mir" nudi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za mesto u budućoj vladi.

Večeri kada je Vučić u trijumfalnoj euforiji posle proglašenja preliminarnih rezulata istakao da će za ministre u vladi uzimati i političke protivnike koji nisu prešli cenzus među gostima je bio i Jovanović iako je te njegova stranka pretrpela ozbiljan poraz.

„U formiranju naredne Vlade Srbije da pokažemo da nismo bahati i da ćemo uzimati ljude i sa lista koje nisu prešle cenzus, da napravimo Vladu koja će da donosi ključne odluke i da ima još širi konsenzus“, poručio je tada srpski predsednik.

Fotografija susreta dvojice lidera u izbornom štabu SNS, koja je objavljena na mrežama za analitičara Bobana Stojanovića je „simptomatična“ i govori o mogućem sastava u Nemanjinoj 11.

„Prisustvo Jovanovića na proslavi SNS povezao bih sa Vučićevom izjavom da će u novu vladu povući ljude i sa drugih lista“, kaže Stojanović. „Izgleda vrlo moguće da se Čedomir nađe u vladi ili na nekom nižem mestu, možda državnog sekretara i slično“, kaže Stojanović.

Pojavljivanje Jovanovića na proslavi SNS pokrenulo je lavinu komentara ne samo na mrežama gde je Jovanović viđen za ministra spoljnih poslova. Ni izvori Nova.rs ne isključuju njegov angažman u Nemanjinoj 11.

Ovo nije prvi put da se Jovanovićevo ime pominje u predizbornim kombinatorikama SNS-a, međutim do danas nijedno od ranijih predviđanja se nije obistinilo. Jovanović je u intervju koji je nedavno dao našem portalu na pitanje da li bi razmotrio ulazak u vladu Aleksandra Vučića, rekao da bi prisustvo LDP u vlasti označilo slobodu.

„To znači drugačije društvo, drugačije naše međusobne odnose, to znači mir u regionu, to znači pravu zaštitu manjinskih grupa. LDP u Vladi, to za Srbiju znači sloboda”, rekao je Jovanović za Nova.rs.

I za Vučića uvođenje Jovanovića u Vladu bi bilo višestruko korisno, smatra Stojanović.

„Interes Vučića da ima Jovanovića u Vladi je taj što on može da posluži za to da se pokaže Evropi da se u sastav uzme neko ko se trideset godina bori za evroatlantske integracije. Time bi kroz prisustvo Jovanovića oprao odsustvo proevropskih snaga u svojim redovima“, objašnjava Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare