Foto:Nemanja Jovanović

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu, lider liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović snažno je osudio ruskog predsednika Vladimira Putina i pružio podršku Ukrajini.

U velikoj objavi na Fejsbuku, Jovanović je pozvao srpske vlasti da osude zvaničnu Moskvu i njihove poteze.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada je trenutak da se govori ili zauvek zaćuti.. Istorija nam je pružila mnoge trenutke da se odredimo kao društvo prema razvijenom, demokratskom i sistemu koji ceni život građana, a njihove potrebe stavlja u prvi plan. Mnoge smo propustili i koštalo nas je života ljudi, uljučujući i živote kraljeva i premijera. Sada je nova, istorijska prilika, da pokažemo da živimo evropske vrednosti solidarnosti koje je ustav Srbije proklamovao. Nema vremena za oklevanje države da pošalje jasnu i oštru poruku Moskvi, osudi agresiju i napravi istorijski raskid sa kontinuitetom loših političkih odluka u održavanju nezdravog odnosa koji Srbiju košta modernizacije i otvorenosti. Kao društvo smo dovoljno jaki da se odupremo svim pretnjama i pokušajima odmazde Rusije zbog novog istorijskog njet“, napisao je Čedomir Jovanović na Fejsbuku.

„Istovremeno, poruka podrške i ohrabrenja ukrajinskim građanima više je nego potrebna, pogotovo kada dolazi od naroda koji je toliko patio kroz istoriju. Trenutak je da pokažemo solidarnost, empatiju i razumevanje za patnju kroz koju prolaze Ukrajinci. Svako zaslužuje da živi u miru, podrška Ukrajini je i zbog naše dece i budućnosti kakvu želimo da imaju. Ono što želimo našoj deci, prijateljima i rodbini, želimo i deci Ukrajine, njihovim roditeljima i prijateljima. Mir nikada ne sme biti alternativa nego imperativ. I dok se vlast razmišlja da li je dovoljno hrabra, pozivam sve ljude dobre volje da mi se javno pridruže u podršci napadnutoj Ukrajini i osudi ruske agresije koja ugrožava budućnost naše, ukrajinske, evropske pa i ruske dece“, dodao je Jovanović u svojoj objavi.

Foto: Printscreen / Facebook

Već u sledećoj, uporedio je Vladimira Putina sa Hitlerom.

„I Hitler je 1941. bio siguran da je pobedio u Kijevu“, napisao je Čedomir Jovanović.

Foto: Printscreen / Facebook

Počeo je sedmi dan rata u Ukrajini. Noć za nama obeležile su borbe u Harkovu, drugom najvećem gradu u Ukrajini. Sva današnja dešavanja u Ukrajini možete pratiti na Nova.rs.

BONUS VIDEO: Vučić: Stav Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare